2016年12月16日

 

糧草先行 - 士兵
食少啲,食好啲

2011年08月05日
  • 奄仔蟹

  • 蘿蔔崩沙腩湯底

  • 桶蠔

  • 韭黄

  • 牛頸脊

  • 肥牛粒

  • 牛白肉

   

 

火鍋對於我來說,是晚飯選擇中不可或缺的,貪其食物選擇多兼入口永遠熱騰騰,加上坐多久也沒問題,三五知己最啱,十多年前幾乎一星期吃足四晚,體重亦隨之直線上升,一肥不可收拾;近年已開始收斂,抱著「食少啲食好啲」的心態,專向料靚的火鍋店進攻。
今次目的地係位於西環的英記火鍋,這火鍋老字號屹立西環超過三十年,在港島名字響噹噹,憑靚牛與海鮮迷倒一眾街坊與老饕,我亦是其中之一,每年天氣一凍就要殺入西環,當然唔係去中聯辦種花啦。
走進店內,感覺有點時光倒流,畢竟入舖至今已有十多年光景,裝修難免過時,但又不是食落肚,對我來說毫無問題,最重要食材優質新鮮;大門口設有一大排魚缸,所有海鮮明碼實價,旁邊亦有個大酒櫃,據說老闆誠哥&英姐很懂喝,兼且有靚杯供應,自攜美酒當然OK(設開瓶費)。

1.用明火爐,食物快熟,較一般電爐好得多。
2.招呼殷勤,樓面阿叔個個話頭醒尾。
3.海鮮非常生猛,剔牙時一壼普洱相當好喝。

1.要收開瓶費。
2.主打牛肉質素一般。

 

奄仔蟹$10両─滿身軟膏隻隻飽滿,蟹膏味道獨特,肉質味道鮮濃,必吃之選(中秋前後特別好吃)。

蘿蔔崩沙腩湯底$108─湯底味道適中,崩沙腩件數十足,入口軟腍。

桶蠔$98─大大隻,鮮甜無渣,蠔味濃郁,一入口就知是靚貨必吃之選X2。

韭黄$32─火鍋店較少見的蔬菜,用來打邊爐亦不俗。

牛頸脊$128─相對失色的一碟,牛味略淡,脂肪分布一般,失望。

肥牛粒$118─比牛頸脊出色得多,牛味濃有口趙頭,咬落肉汁四溢,好吃。

牛白肉$68─又名牛胸油,脂肪一樣的賣相,其實是牛胸骨與肚的一塊纖維組織,入口爽脆,牛味濃烈有油香,但又不覺肥膩,相當神奇,另一必吃之選X3。

 

英記火鍋海鮮酒家:西營盤德輔道西103-109號樂基商業中心1樓

 

士兵

饞咀,成日想食好嘢,卻一星期食足五日外賣飯盒嘅死肥仔。
電郵:[email protected] am730.com.hk

回首頁      列印

 

/96



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊