2016年12月16日

 

真假政經 - 王慧麟
防火牆

2016年09月30日
   

 

做人做事呢,最緊要係理解乜嘢係潛規則。呢輪元朗排骨仔搞嘅橫洲,外界(講緊非土地有關工作之朋友),開始都會問,點解會發生一些潛規則。
其實,香港搞土地開發工程,道路開發工程,環境工作工程,總之係工程啦,都需要顧問公司。無論係點樣,來來去去都係嗰幾間。嗰幾個字母,全行都知。唔好開名啦,總之你係嗰行搵食,基本上都唔可以脫離嗰幾間國際性的公司。
你當然會問,點解都係嗰幾間?無計啦,兩個原因。第一,歷史因素。呢幾間嘢,玩咗政府同私人工程,大大話話都幾十年,仲要係國際性公司,佢地做咁多projects,大抵都知道政府同私人公司之思路同脈絡,所謂一點就明,有晒默契,唔使煩。第二,成本因素。呢幾間嘢,由於都知晒遊戲規則,知道點樣計數做好成本控制去做工程投標,大抵都識得響標書靈活走位,今次呢個project可能蝕本做,但下一單又可能會搵番,總之拉上補下,確保有工開,公司可以運作落去。搞公司最緊要係啲job,長做長有,咁就可以不斷請人壯大公司。
由於市場已經係變成了嗰幾家壟斷,香港市場又真係細,土地真係唔多唔大,基本上政府資訊呀,私人工程資訊呀,各間公司都好清楚。有時候,A公司響呢個區,拿了幾個項目,公司一定會響招標嗰陣,講明呢幾個項目,會由唔同team負責,有晒防火牆,確保team與team之間唔會互通敏感資料,又或者,同一間公司,佢響某個區,有幾個政府projects,同時又響嗰個區,又接咗幾單私人工程,雖然話有防火牆,政府工程之項目負責人,唔會同私人工程項目的負責人有任何接觸,但老老實實,公司內部的防火牆,防火程度有幾高呢?冇人知嘛,我一般都相信,防火程度一定好高啦。
我相信啫,唔代表所有市民都相信。於是問題就出現了:萬一,有個私人工程要入城規會等批准,咁又唔知點解,嗰個私人工程的圖則及說明文件,又引用了部分政府的資料,而又唔知點解,負責入圖則的私人工程之顧問公司,同時又響該區擁有幾個政府之工程顧問合約,好多市民會覺得,公司內部會唔會打龍通㗎?
我地要質疑嘅係,香港畸形的土地體制下,私人發展商,都係嗰幾檔話事。地產代理,都係嗰兩間話事(或一大一小啦)。查實連工程顧問,都係嗰幾檔話事。元朗排骨仔掀動嘅,唔單止係鄉紳之事,而係根本上係掀動緊整條生產線之上中下游公司,佢地之結合程度,已經去到最高境界,基本上係牢不可破,而且嗰種結合糾纏之情況,令到其他公司,根本上冇辦法進入呢個市場。久而久之,根深柢固。問你怕未?

回首頁      列印

 

/96



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊