2016年12月16日

 

晨早去旅行 - 楊振邦
日本大相撲朝聖之旅

2016年08月29日
   

 

奧運已落幕,令大家想起閉幕一刻,下屆主辦國日本的表演環節,簡直精彩絕倫!其實日本人除了現代運動表現出色之外,傳統運動亦都毫不遜色,其中最值得一提,就係有「國技」之稱的相撲啦!去到日本,點可以唔「國技館」朝聖呢?見到眾多重量級選手出場,絕對令你大開眼界!
真正國技相撲比賽,係展現日本傳統文化與信仰的運動,日本人當然非常重視。於東京,每年都會舉辦大相撲比賽3次,分別喺1月、5月及9月;而大阪、名古屋及福岡就分別會於3月、7月和11月舉辦,而今年9月份就將會舉辦大家熱切期待的秋季大會。如果想一睹精彩賽事,就要留意9月19日出發的相撲體驗團(只辦一團),除了有緊張刺激的大相撲比賽外,亦會舉行壯觀的儀式,觀賞價值可謂極高。加上旅行團會安排大家去到靜岡縣熱海市享受擁有悠久歷史的熱海溫泉,當地旅館達六十多間,排列在海邊,景色優美,仲有機會一嘗著名的相撲火鍋、日式燒肉放題等等,錯過了又要等下一次啦!


楊振邦
星晨旅遊市場部總監

回首頁      列印

 

/44



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊