2016年12月16日

 

真假政經 - 王慧麟
棄保效應

2016年08月26日
   

 

查實呢句話係來自台灣的選舉術語,意思係去到一個選舉的關鍵時候,選民可能會做一個選擇:為了一個政黨或派系要贏得議席,決定放棄同一立場的心儀候選人,改選另一個立場相近,有贏面之次選或者三選之候選人。
究竟點樣決定棄保呢?各有各睇法。但一般而言,選民係會去思考邊個贏面最細唔要,然後集中票源去俾贏面比較大嗰位。響香港,一般都係去保住名單裡面,最後一個有機會入門檻的候選人。香港呢一個制度相當殘酷。因為集中票源的後果,可能會出現,原本贏面好大的候選人,因為咁樣就跌飛輸晒,亦有可能出現,原本機會不大的人候選人,忽然得到好多票,多票得滯,反而就吸得太多飛,結果,兩者都「浪費」咗選票。
問題係,去到選戰最後一里路,個個都叫告急的時候,究竟選民點樣去做抉擇,確保選票可以用得其所呢?咁就牽涉到選票分布係咪合理,係咪均勻。理論上,個個候選人都有「合理」分布的話,直選之中各張名單之得票,就可以個個低空掠過,大抵上可以真正地攞盡可以攞到之議席。於是,為免出現胡亂棄保之情況,就有人提到應該有個機制,「合理」地去棄保,有策略地棄保,咁樣先至有機會贏足議席。
我就一直相信選民之智慧。因為選民本應按其心儀的候選人,投下一票。咁樣唔等於我唔同意棄保。棄保都係選民按其理性分析之後所作出的選擇。重點係,棄又好,唔棄又好,由頭都尾都應該係選民之意願。選民就有責任,去因應手上的資訊去作出選擇。問題係,選民手上之資訊係點樣來的。如果佢手上的資訊,有機會未必準確的話,隨時就會出現過度棄保之操作,既令到心儀的候選人輸咗,想救亡的候選人亦唔得,結果全盤輸晒。
呢個係因為,最近出現的令人好「感動」的滾動民調,令到候選人都好感動。因為今年新人較多,佢哋新人響「滾動」之下,好多都處於贏輸分界線之中徘徊。老實講,呢種「感動」的民調,對於政治明星相當有利。因為選民未必咁熟悉嗰個新人係邊位,於是有一定可能,傾向支持比較有名之候選人。但係你知啦,依家好多政黨,包括建制同泛民,都有青年上緊位,佢哋如果長期處於民調低位,咁樣對選舉相當不利。萬一佢哋成為棄保效應之中被棄嗰位,選輸就真係可能乜都冇,因為邊個會知,四年後之選舉遊戲,又會唔會變呢?
所以,我都唔傾向只係睇民調做棄保。與其棄保,不如去選擇一個自己心儀的候選人就算了。當然,我亦唔會反對選民去選擇自己認為正確的方法去棄保。但就真係需要問下自己,知唔知點解會投下手上呢一票啦。 周五刊登

回首頁      列印

 

/108



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊