2016年12月16日

 

真假政經 - 王慧麟
富左聯盟

2016年08月19日
   

 

四年前,當時有個人嘅身邊人,個個以為佢坐定粒六做香江第一。於是,身邊人是是但但起來,相當遲去埋班。於是一大堆人團團轉,策略又亂晒龍,於是就輸咗畀人。
 
贏咗嘅人,過去四年,做得好唔好,唔使講咁多啦,家吓民調,最新嘅數字,係支持度只有19%,已經係佢今年第二次跌破20%之心理關口。其實相當弊,因為對上兩次,香江領袖要連任,冇人低過20%。換個角度,如果因為過去兩屆香江領袖都可以順利連任,今次呢個唔例外,所以就一定會連任呢?我就會話,過去兩次連任,都冇人可以跌過20%而可以連任,咁低支持都可以連任,反而反映咗,成個制度真係幾好笑矣。
 
響呢個人上任之初,有好多人唔忿氣㗎,你要知道,富豪過往二十幾三十年,坐慣咗政治順風車,九七年前有女皇照住,九七後有阿爺照住,忽然之間,阿爺嘅紅太陽照咗去第二個,梗係唔高興啦。於是咪搞下小動作,希望佢可以提早腳痛落台。
梗係唔work啦。
 
早在年幾前,我已在本欄講過,有銀富豪身邊啲友仔開始埋班發功,仲會做得比過往更加低調綿密,唔會犯錯。當時仲有人笑我,話我亂咁寫。喂,隔咗一年,睇通未呀?
 
唔係我先知先覺,而係一個客觀規律所迫成。有銀富豪身邊啲馬仔,吸取咗五年前的教訓,知道咗幾樣嘢。第一,要有聯盟,仲要係北方支持的組織,結成聯盟。呢個聯盟,係要畀上面放心。而且呢個聯盟組織,係北京的嫡系!第二,要有政府官員,要有管理能力之官僚,確保政權可以順利交接,北京又可以放心!第三,要有泛民做茄喱啡。唔知點解,一直有傳泛民冇候選人,一盤散沙,有銀富豪啲馬仔,就要想辦法點樣去夾幾十個有頭有面的泛民選委,響Anyone But CY的運動之中,含淚支持有銀富豪的「富左聯盟」,響「富左大,泛民小」之下,形成一個團結之假象,咁樣上面睇落去又覺得OK喎!
 
呢個過程,向窮苦學生派錢,side issue矣。民心一定支持。最重要的原則,先是「尊京」。尊重北方領導,令上面有「飛士」,覺得放心。咁樣,上面就會畀空間響香江搞一場「選舉」,等「富左聯盟」發功,一路成功,就成功「保港」。至於打港獨呢家嘢,佢地自然唔會同主旋律挑戰啦,冇必要。但凡上面響重大政策調整之前,為咗「局勢安全」,一定會做意識形態的論爭,將建制力量團結一起,唔好走失,唔好唔跟主旋律,因為換香港一哥,唔係講笑,香江總有19%的現屆領導之支持者不滿。要令佢地呢班友收聲,就要搞一場意識形態鬥爭,將佢地精力集中響某一點。以前的愛國論鬥爭,就係咁樣,最後,就係有人腳痛下台。
 
係未咁樣?先唔好鬧我冇料到先。自己分析下,OK?
 

回首頁      列印

 

/128



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊