2016年12月16日

 

真假政經 - 王慧麟
政治電影

2016年07月22日
   

 

有啲人認為,香港人拍電影,總係粗心大意,特別係指政治片,怕觸動禁忌,所以唔敢拍云云。我覺得唔係。唔係因為題材敏感,而係缺乏格局,導致失焦,好多想當然,錯鬼晒。
 
點解咁講?香港政治電影之難拍,已經唔係題材是否敏感,而係連基本的行政制度ABC都錯晒。香港的公務員制度、問責制度、立法會的角色、行會角色等等,一切都係有晒規矩,而且更多係慣例,即係英式管治留下來的傳統。呢啲嘢,資料搜集的作用唔大,而係需要一啲對規章制度熟到爛透的老江湖,由頭到尾跟進個劇情進度,先至唔會出錯。
 
即係話,假如我做導演或監製,我想拍套關於官場明爭暗鬥的電影,至少都要知道,紀律部隊同保安局的關係,保安局響行政架構之中,同上司及特首的上司下屬關係,斷唔會出現有紀律部隊越級大吵大鬧之類的事。
 
又如果要拍地區選舉的黑暗,又或者要拍政治、商界、傳媒、名嘴等結構關係,斷估又唔可能老作到,商界老細收到一個電話,就會黑晒臉,打個電話後,就會有個財演響節目度突然猛咁推介某隻收租股等事情。實際運作點會咁簡單呢?
 
所以,其實最重要的是,究竟電影寫手,會唔會重視,兼響拍香港政府部門明爭暗鬥的時候,又或者政商勾結的時候,肯唔肯搵類似平叔之類的榮休官員,仲要識得行政運作的前高官,指點一下,響關鍵時候俾下意見。香港拍戲慣咗飛紙仔,可能要平叔每日響現場坐十幾粒鐘真係有點唔人道,但係,至少響關鍵位有個人把下關,就唔會出現犯駁到,一個高中學生讀通識科都會知道的錯誤。
 
香港拍唔拍到《House of Cards》?其實香港的技術水平,要超越《House of Cards》綽綽有餘。但係要拍出嗰種高層政治明爭暗鬥,就唔係好得,原因就係香港社會本來大部分人都唔會好理政治,而政治素來只係一小撮政商人物的玩意,一般人,就算係大學畢業政治學碩士,都可能只係知道皮毛,更加唔好講,現實政治運作,往往就係地氈下的東西,好多亦唔可以掀出來。舉例,有個泛民政黨舊年見完上面高官之後(仲要請人食飯),上面好似同佢哋斷晒來往,直至響江叔面前數臭香江領導之後,佢哋俾人的感覺係,上面同佢哋又係冰封。
 
實情呢?最近佢哋高層接受訪問,講下榮休感受。佢哋高層話,響江叔面前數臭香江領導之後,有江叔的馬仔事後同佢哋講,話江叔係第三把交椅都俾阿姐修理云云。響呢度,江叔乜嘢感受我唔係咁多理,但重要嘅係,原來佢哋高層曾經響同江叔見面之後,有江叔馬仔同佢哋接觸。乜泛民唔係同北京對立緊咩?哈哈!我都想知個馬仔係邊個。
 
想拍政治電影的朋友,睇唔睇到微言大義呢?倫敦大學亞非研究學院法律系博士

回首頁      列印

 

/128



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊