2016年12月16日

 

真假政經 - 王慧麟
太平洋的香港?

2016年06月03日
   

 

非建制的朋友,共同敵人大家都好清楚啦,就係嗰個政權,唔開名大家都知。我認識嘅非建制朋友,大部分都係左左哋,左膠上腦,對美帝素無好感。所以,當有人看到,有部分非建制派的青年,認真又好半認真又好,話香港點解唔加入美帝主催的地區經濟合作組織TPP的時候,似乎又唔似講笑矣。
呢幾年,我不時都提起TPP,一定係負面。我呢類左左地嘅人,叫我支持加入美帝嘅TPP,真係接受唔到咯。話到明,美帝就係美帝,做佢嘅附庸,就真係無晒自主,主體性都冇埋,要我以後日日聽美帝話,講唔出口。
我估有些非建制朋友提出香江加入TPP,係因為見到English蔡響台灣就職嗰陣,講到點樣小心處理兩岸關係,轉頭就講到English蔡要搞南向政策,減少對中之依賴,而且,講講下就話要加入美帝之TPP云云。佢的支持者話,English蔡全面傾美,依家嘅美帝唔想出現強國在區內一國獨大,響美帝保護下, English蔡就唔怕同強國反檯。
講真,香港一早響WTO,即前身關貿總協定之會籍,係拜九七前英帝之支持,至於香港在九七年加入咗一啲以西方為主導嘅經濟或政治組織,都係英帝幫忙,咁香港素來都有加入美英雙帝主導嘅組織之傳統,查實加入TPP的話,都幾順理成章,係未?。
香港人做嘢,利益好緊要,搵到食,總係好過剩係靠一帝一路㗎?亦老實講,美帝之TPP,表面上係講經濟合作,檯底有乜傾過,冇人知。但明眼人一睇就睇到,美帝希望香江加入呢個組織,又點會係齋講經濟,而係一個政治決定,政治操作。
當然,香港係唔係加入,已經同英帝無關,而係香江領導,係未有好高之前瞻性,睇到日後香港經濟要走多元化,係未需要好好地利用香江呢個貿易窗口,,同全球大國做朋友,食四方飯。從呢個角度睇,香江人爭取同TPP有一定關係,唔係壞事。舊年,財爺講過,香港對加入TPP持開放態度,似乎部分非建制派青年講嘅嘢,都有些少道理。
但係,話時話,香港要入TPP,最終係要上面首肯。我就唔信北京會say no,如果上面有智慧,識得利用香港響TPP下的優勢,同美帝周旋,斷估北京都會默許。但唔好意思,我係一個左膠上腦嘅人,跡近教條主義,要我去接受同美帝政府交往、交心仲要交易,然後加入TPP呢,我真係好難說服自己咯。當然,美帝係大國,有錢有人有市場,唔同佢玩TPP就好易死梗。但係,我地香江真係身子唔強,金融實力有些少,但係就真係冇辦法可以同美帝周旋,一旦join咗 tpp呢隻船,真係隨時會畀美帝食埋。
你可以話,反正香江咁細,唔係畀周邊國家吞落肚,都會畀美帝同佢爪牙食啦。吓!乜我城唔係提出命運自主咩?但我唔想要美帝下的自主噃……。

回首頁      列印

 

/104



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊