2016年12月16日

 

真假政經 - 王慧麟
美帝因素

2016年05月20日
   

 

呢個世界,靠搞國際關係搵食嘅人,點會成日一邊埋怨冇發展空間,一邊四圍寫稿訪問上電視扮憂鬱搲project funding㗎?真係靠國際關係之old seafood,就好似老友A咁樣,十世,真係十世,都唔會響鏡頭出現。老友A當年成日鬧我,邊有人響螢光幕前講晒所有分析及評論㗎?真知灼見,梗係留畀老細先至知㗎嘛。初時以為佢講笑,後來有次同政治公關達人吹水,原來老友A的說話真係冇錯:香港有錢大公司好孤寒,如果你的評論,響免費電視日日聽得到,仲使旨意佢同你食飯磅水吹水呢?
老友A睇完上次本欄的文章,專誠打來鬧咗我幾句。佢語重心長話,香港中產嘅問題,就係成日以為自己好叻好勁好國際化,查實冇料扮四條,以為上面吹下暖風,就係因為怕咗香港人之堅毅不拔、核心價值、金融中心之類嘢,實際上就真係錯到離譜。49年至今,上面有幾時真係聽所謂嘅「民意」呢?響主權面前,佢理得你係邊個,總之阻住佢穩固政權就勢係假,不破就不立,日日同你地班香江中產開火,有乜所謂?開火近四年,你班中產有冇走?去得邊呢?用另一個角度講,你去到邊,都一樣有本事「塔」你返來,係咪?
所以,老友A話,上面轉咗勢,唔係因為怕你香港人,而主要(唔係全部)係美帝因素。因為上面依家內部經濟好唔穩陣,如果冇一個好嘅外在環境,真係好容易會出大事。早幾年,上面轉咗操作,勇於走出去,當時美帝國力唔夠,咪笑騎騎扮冇嘢。但係,依家美帝復甦有力,上面後勁不繼,美帝全方位封殺,日日響亞洲出手,搞番日本、台灣、菲律賓,齊齊出手,環境明顯唔同。
老友A提番我,響英國佬年代,香江一直都係美帝對付強國嘅一枚棋子。九七後英國佬走咗,唔代表呢隻棋無用。對比台灣,香港呢隻棋嘅操作性一樣咁大。如果香江嘅情況,係可以惡劣到畀美帝可以上下其手,左右操作,借題發揮,咁樣係對北方大國有利,定係不利呢?
老友A話,520之後,台灣變天,日本早就露出奸樣,南韓從未轉身傾中,北韓又唔like唔畀面,菲律賓自然一直都企響美帝身邊,從未改變。美帝響中亞搞搞震,東南亞地區就操弄恐共情緒。於是,上面要考慮嘅,係響香江要一個強而有力,專門撩事鬥非,成事不足,而且有好大機會畀美帝乘虛而入搞搞震之政府,定係依家需要一個比較祥和之環境,唔好畀子彈美帝,又有一個可以同美帝有得傾有得講嘅新政府呢?邊一樣對上面之新國際形勢下最有利呢?
依家呢個領袖,去美帝,冇人踩,冇朋友。依家條街傳出來之競爭者各有長短,但有些響IMF、世銀、APEC,朋友一籮籮。老友A話:北京從來唔怕你香江人民,因為香江人,反得去邊?美帝因素先至係未來一年之關鍵!

回首頁      列印

 

/108



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊