2016年12月16日

 

真假政經 - 王慧麟
持久戰

2016年05月13日
   

 

(一)
老友A其實響一間醫院做嘢,早幾日收到一份唔知邊度來的報紙,書紙印刷,擺明落重本,成份B4對摺,名稱叫……無謂講啦,唔想幫人賣廣告,姑且叫做「天下報」。初頭以為係FLG嘅刊物,點知唔係。佢畀咗幾期我睇,仲問我:「呢班腸粉搞緊乜?」
香江人有好多urban legend,其中一樣嘢係香江專業好鍾意政治。我由大學畢業到依家,出席過無數專業人士之飯局,大部分都唔講政治。呢份「天下報」,明顯係建制派的東西,八個字:「尊京反梁、反左保港」。睇咗幾期,篇篇都係講老鄧點解釋「一國兩制」,乜嘢係「一國兩制」真義,同埋對港政策呢幾年係點樣走咗極左之歪路云云。
老友A已經係政治極敏感嘅專業人士,看咗一篇已經吃不消。我同佢解咗唔夠五分鐘,佢一句飛埋嚟:「仲信呢啲嘢?如果香江最高領袖唔係忠實執行上面交託的任務,早就落馬啦。既然佢行嘅係上面之政策,咁又何錯之有?咪當我地流嘅先得㗎,xyzxxxxx。喂,你放暑假去邊處旅行?上次我地去咗日本……。」
(二)
老友B好耐冇見,吹下水之後,叫我留心啲,唔好成日以口傷人。雖然可能有啲嘢,真係好惡頂,但係即使係仗義執言,都要適可而止啦。
老人家苦心婆心,我一句多謝又點夠呢?老友B嘆曰:「你地班中坑,食得瞓得屙得,咪由得班青年去衝啦。唔好去得太前。屋企人要緊呀!」講到咁樣,我見老友B咁有heart,唔敢駁佢嘴。老友B曰:「嗱!畀個貼士你。下年呢,就係上面攞番香港二十年,到時候,嗰位大大大大哥啦,都應該會來香江,一齊慶祝下。」
我估青年聽到大大大大哥來香港,相信必然會用好多方法招呼佢啦。老友B曰:「你真係對上面,一知半解。喂,大大大大哥要visit香江,係佢做上面老頂之後嘅首次。老頂要嚟,梗係要問清楚,值唔值得嚟先。如果值得嚟,市面歌舞昇平,繁華巨麗,欣欣向榮,個個笑口噬噬,梗係開開心心嚟,高高興興返,就梗係good lar。如果佢落來之前,香江市面個個東口東面,示威無處不在,呢邊掟嘢嗰邊掟石,仲出埋催淚彈咁滯,掃晒興嘛!」
聽完我就話:「好易啫,咪由依家開始,大海航行靠舵手,希望香江第一把手,日日打獨,天天扑獨,掃佢場,封佢公司,夾佢地無處可走,無處可遁,法官放人咪由民間捉人,搞到班友流亡海外,係未唔得先?」
老友B聽完笑出來:「搞到個場咁狂風暴雨,外資同華資個個都搵巴拿馬律師行走佬啦,係未?當然,你唔可以話咁樣做政治不正確。但係,咁樣堅壁清野,水清無魚,係未符合大家利益呢?我唔知囉。反正,香港人咁務實,乖乖地,一樣有糖食,係未?連任在望呀,大家咪戴多幾年頭盔囉。」
 

回首頁      列印

 

/112



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊