2016年12月16日

 

真假政經 - 王慧麟
避戰

2016年05月06日
   

 

高人A一直清楚建制派裡面之爭鬥。早幾日飛天朱開記者會,佢睇完之後,即刻「屈濕」我,話飛天朱打響了反梁的第一槍,而另一邊就不斷想升溫港獨議題,仲罵我點解咁蠢,走咗入去戰區云云。
我乘機約高人A出來喝咖啡。高人A如常罵我點解咁蠢搞搞震之外,亦開始勸我要注意人身安全,面對建制派內的搏鬥,更加唔好掉以輕心。高人A曰:你要理解依家形勢,仲凶險過兩年前嘅政改。兩年前,建制派即使幾唔同意政改太過保守都好,點都唔會公開反對,至多行出去場外煲煙睇手機玩facebook算數,依家就唔係啦,依家係各方勢力,下下出招,招招夠狠,目的就係要取下對手首級,矛頭直指一個地方的領導權,係唔係夠狼先?
高人A喝咖啡後曰:依家連飛天朱都要出山,仲要公開同自己友報紙互劈,形勢相當惡劣。你幾時聽過,李馬丁會公開鬧生果報先?唔會㗎嘛!點解呢?因為講到底,都係自己人,要劈,就私下劈。依家搞到公開互斬,互數不是,相當難睇。醒目的人,就要識得分,究竟係邊啲人,幫緊邊個集團,響度公開數對方不是。呢班人,背後代表緊嘅係乜嘢力量呢?
高人A說,我就簡單矣,今個月已經決定放假,依家internet咁方便,放假去美帝湊女,陪個女去美帝度暑假,玩到六月初先至返香港,到時再睇下情況先啦。反正放假嘅嘢,唔講得笑,一早plan好,唔可以唔放。老實說,呢個月子彈橫飛,隨時掃低十幾件,講多錯多,放下悠長假期就真係最好,唔使咁早表態。
我真係想問,作為老百姓,其實咁樣打生打死,有乜意義呢?老友A笑笑口曰:你地香港人,真係天真得可怕,江老闆真係鬧你地鬧得好正確,真係naive得過分。香港係需要一個睇場,幫手去睇住局勢,只要唔好太惡劣,可以賺四方錢,咁咪好囉。所以,邊個做老頂,邊個可以話事,係牽涉到幾多單位的利益。你睇下巴拿馬文件就知道啦。唔好咁天真以為自己會冇關係。換一個地方領袖,就會斷晒好多人米路。我就一早放定假避難,但係好多人為咗力保自己之勢力,點都要頂硬上,假都唔敢放,金睛火眼睇住個局。
高人A續曰:下次你見到泛民的老前輩,記得同佢地講,唔好搵人去選最高領導呀,因為最好就係建制互劈,泛民唔參戰,到時阿爺點決定,咪點決定囉,咁無論佢最後揀邊個,泛民都冇入去戰區,大可明哲保身。但係如果唔係,真係認真去搞,搵個人去選,無端白事進入戰區,阿爺到時一個唔like,隨時開拖,打到泛民粉身碎骨,咁就無謂啦。香港泛民,對中國式權鬥,又係知啲唔知啲,真係死晒火。
局勢如此,真係唔放假唔得。高人A真係高手!

回首頁      列印

 

/128



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊