2016年12月16日

 

真假政經 - 王慧麟
唔可以當冇事

2016年04月22日
   

 

睇建制派互劈,係一件賞心樂事。講到呢度,已經與「錢」無關,而係講權力。
呢一屆政府,五年來做緊一個工程,就係好快咁樣擠走咗泛民同埋佢地嘅同情者,其實另一樣嘢更緊要,就係排除咗一班佢地心目中唔係咁聽話嘅建制派。前者,做泛民嘅人,早就預咗會無啖好食,in any case,依家仲信下年改朝換代 ── 即係轉咗新領袖會出現同泛民修好之想法,就真係愚蠢同無知了。
但係,當呢屆政府嘗試用蘿蔔同棍子去孤立一小撮,團結大多數建制派之時,可能手法上太過難看,於是建制派內部有反撲,而且越來越多人發覺,唔知點解只係向呢屆政府之方丈進言,就有人唔高興,唔知點解自己會變咗敵人,仲要響建制派的網媒及面書畀人糟質。
一直以來,真係睇唔到點解上面會唔畀現屆政府連任,所以我先前都估計,建制派即使有不滿,最終都要接受現實,大家捱多六年。點知唔知乜嘢事,兩個月前,上面忽然吹暖風,就真係跟車嗰堆建制派,忽然要轉身,轉到一仆一碌,立即緊貼上面吹暖風之態勢轉口風也。
對泛民來講,邊有吹暖風呢回事呢?即係咁,之前嗰三、四年,日日畀人打到頭破血流,好似生活響阿布格雷布咁,忽然之間有個士兵遞杯水過來。唔係嘛,畀人打到肋骨都裂晒,氣若游絲,十足十《恐懼鬥室》嗰套戲嘅主角咁,依家遞杯水就當係暖風?冇人信囉。
但係,對某些建制派人士來講,真係機不可失啦,依家唔借暖風,去回敬曾經以為係「自己友」之人士,真係好難泄過往三年之屈辱。所以依家子彈亂飛,建制派內鬥,你打暗示牌,單單打打,篇篇文都有骨,我就打明箭,響不同場合插之,睇人地內鬥,目不暇給,真係食花生食到窒息咁滯。
而且,下個月,江叔,即係上面對港政策一哥來香港調研。香港呢個咁細嘅地方,使乜佢親自來調研呢?所以,點都係有嘢要宣示,但冇人知係乜。響咁嘅情況下,建制派為咗搶老細眼球,一定會呢個月,出盡渾身解數,一個就話要本土不要分離,一個就話可以叫北京向泛民make concession,一些就打下八卦掌,一些就打下太極拳,一些就搞少林寺十八銅人咁樣。所以,大家如果唔夠花生嘅,都可以去超市買定一堆食,應該都打得好燦爛。
就係咁樣,有人會覺得,佢地打咪打,關泛民乜事?其實都關㗎,因為假如炮火燒得勁,泛民有人唔生性,走去助興,是但講多兩句,或者笑多兩下,咁樣激親建制,隨時會被炮火所傷。人地家事,真係少講一句,多吃花生啦!

回首頁      列印

 

/96



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊