2016年12月16日

 

真假政經 - 王慧麟
平民百姓的權利

2016年04月08日
   

 

先利申:我係獅子銀行的客戶。寫本文之前,有人勸我唔好講獅子,因為驚佢地唔開心。我就認為,人就可能會唔開心,但呢類大型公司,利益行先,我地呢啲微小客戶之聲音,點會令到獅子有任何唔高興之地方呢?對比起巴拿馬文件之影響,我地小客戶之聲音,碎料啦。
老友A係會計師。上次食飯,已經響度嘈,話佢地依家去獅子開戶口,排隊條龍長到由馬尼拉排到墨西哥。佢都理解過,問題唔係響佢地前線員工以至分行經理,而係整間獅子之思路,響開戶口方面,就係唔開唔錯,少開少錯,最好唔開,死拖爛拖。
老友A都認識獅子班大帝,因為獅子銀行大,客戶多,有事發生,個個都搵佢出氣,監管機構罰親都幾百幾千個,仲要係美金。聽聞獅子上面認為,唔開戶口好過,費時出事罰餐飽。但有時呢樣嘢,又唔可以講出口,於是前線員工受晒氣,一時就要呢樣文件,一時又要嗰樣文件,個個去開戶口就煩到嘔。以前有用開獅子嘅,都話開戶口比較容易一啲。但係無去開過嘅,真係唔使旨意。
老友A笑曰:依家佢啲客,都唔敢推薦佢地去獅子開戶口,都係叫佢地去第二間銀行試吓。俄羅斯客,驚佢地係黑幫,中東客就驚係恐怖分子,東南亞客又驚佢地販毒,乜嘢理由都有,連美帝客都驚佢地洗錢,於是,剩番啲日本客,台灣客咁相對容易開戶口,所以,有青年政治領袖開唔到戶口,唔係單一事件,而係有銀行真係唔想你走嚟開戶口。
睇嚟我依家仲可以有獅子戶口,真係要感恩。老友A曰:香港人,一般市民,開戶口都唔會有太大麻煩,一般公司,例如做文具店,都唔會拖你嘅,但係,亦唔代表獅子好想開俾你,因為隨時因為間分行開戶口俾你,會俾獅子上面班管理層嘈㗎。老友A話,青年政治領袖依家想響獅子開戶口,開唔到咪去第二間試下囉。
我好明白老友A嘅,佢地會計師成日見客幫人開戶口做生意,真係需要銀行配合。獅子響外國好出名,外國人來香港都會搵呢間銀行開戶口,會計師好難話,喂,俄羅斯佬,不如幫襯阿ABC銀行啦!所以,獅子開戶難,已經係專業人士人所共知之事實矣。
但老實講,獅子響香港有咁多好處,又係發鈔銀行,出晒名,賺咁多錢,響香港咁大影響力,都應該負有社會責任啦,依家唔單只係政客,連一般人都面對開戶難之困噃。一間咁大間的銀行,都應該負有應有之社會義務去幫香港人開戶,因為獅子唔係單純嘅私人機構。做得發鈔銀行,就要有領軍精神,係咪?
做得一哥,就要有一哥嘅承擔同義務。
倫敦大學亞非研究學院法律系博士

回首頁      列印

 

/104



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊