2016年12月16日

 

真假政經 - 王慧麟
半真半假

2016年04月01日
   

 

愚人節了,提醒了大家,還有五個月,就會立法會選舉。全宇宙都在磨拳擦掌拼選情。對某些人來說,拼選情不是易事,因為佢唔係去選立法會,而係佢要拼連任。
 
愚人節了,不妨愚下大家,湊拼呢半年來,某班人的舉動,睇下你地點樣分析時勢呢?
 
一班有錢佬咁樣講:有錢A話,呢個人try hard,有錢B話,可能佢唔會選呢。我的解讀係,點解佢講try hard,但唔係讚佢做得好呢?後者仲奇怪,點解唔出聲支持佢連任呢?
 
一班人搞咗個研究所,有青年領袖同學者擔大旗。早排搞手之一,某黨前主席話,用來儲住人才,為日後提供人才畀政府。我的解讀係,呢個project聚集不少青年人才,反觀想連任嗰位,似乎佢嘅支持者,響青年之力度唔係好到位囉,唔係好見青年學者或領袖埋班噃。
 
仲有一班人,犀利啦,公開響論壇,反駁依家領袖嘅大內總管嘅說話,例如話佢係未飲醉咗又high咗,又有人話,建制派有唔同黨派,如果係咁不如就只准一個建制黨同埋一個反對黨?我睇完之後真係忍唔住笑囉,因為好多人都解讀過,有啲人以前真係講過,建制派唔團結,唔肯勇於做事,於是政府往往就會響立法會裡面捱打云云。老實講,要呢四十幾位議員,響議事廳準時開會,唔容易㗎,真係神仙都好難打救,咁政府過唔到法案,唔通次次都要建制派議員坐定定等按鐘咩?不過,我嘅解讀係,建制人物有反對意見,內部有爭論,好正常也。但反常嘅係,點解兩邊會公開對罵㗎?有事咪私下拆掂佢啦,使唔使咁唔客氣呀?
 
呢啲跡象,唔係空穴來風㗎。任何正常人都睇到,依家建制派兩邊,開始有唔同現政府口徑一致的情況。咁樣,我係香江第一領袖,都唔會like啦。因為依家上面表面上吹暖風,要依家香江領袖講多一些和諧團結的事,少講一啲,咁樣,就連建制派內部攻擊(本應建制派有其道義,不互相攻 訐),都已經火紅火綠,上面居然唔喝停,而且,又唔准依家政府反駁,咁即係叫人自斷雙臂入去競技場打仗,左一句唔准打人,但右一句轉身就畀人打,咁樣,最高領袖似乎響一個唔公平嘅規則打緊場仗噃。
 
所以,識時務者,應該識得分辨啦。如果你係一心想響建制派或走體制路線上位嘅青年,依家就係埋堆交叉點。當然,你可以選擇乜都唔企住,最好兩邊都押注,咁樣唔知邊一個陣營贏咗,你都可能有糖派,但係咁樣就幾危險,因為你兩邊都押注,最怕兩邊都唔受,最後一無所有。一你你就決定選一邊,依家就去埋堆押注,押中就得,押唔中就out啦。邊一陣營會贏?愚人節嘛,點答到你呢?答你都唔信啦,係未?
 
做人最好都係做塘邊鶴,食花生睇班老餅搶餐飽。
 

回首頁      列印

 

/108



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊