2016年12月16日

 

A Chick’s View on Menswear - Yumi Ng
Don't Believe The Hype

2016年03月07日
  • Vetements FW 16,將街頭披搭、誇張比例、凌亂配搭、流行文化符號共冶一爐。

  • 「You Fxxk’N Axxhole」,明刀明槍搶奪眼球,今時今日低調含蓄不管用了。

  • Vetements 15秋冬系列,這條碎花裙,可謂時尚街拍撞衫率之冠。

  • Vetements主事人Demna Gvasalia。

  • Martin Margiela 2001秋冬系列。

   

 

時裝界好似集體感染咗一隻新型流感,呢隻流感叫Vetements。可能是人性使然,跟紅頂白是常態吧,這個近兩季爆紅的巴黎牌子,忽然間平地一聲雷,去年秋冬系列才是品牌第二季,但已給全世界的時尚名人、時裝編輯撞衫撞到暈,品牌背後的大腦Demna Gvasalia,又獲委任為Balenciaga創作總監,聲勢更是如虎添翼。但奇怪地,我係免疫嘅。文:Yumi [email protected]@gmail.com

一窩蜂趕潮流
對這個牌子不感冒,係因為最初認識這個牌子,係從排山倒海嘅時裝周街拍而來,明明時裝人最鍾意特立獨行,係要玩鶴立雞群的,點解一個二個都唔介意撞衫,一窩蜂咁係都要著呢個牌子?最怕千人一面呢期興一定要著呢樣或拎嗰樣,之前係女人都要拎個Chanel 2.55手袋,而家則不分男女都要搶到對Kanye West嘅Yeezy先安樂,對於呢啲hype,一早先入為主有戒心。
但當了解過Vetements創立嘅原意之後,覺得又幾值得buy喎,其實這個牌子並唔係一人品牌,是一個集體創作單位,主事人Demna Gvasalia同一班志同道合,都係喺時裝界工作嘅朋友,因為覺得自己份工唔好玩,創作上有這樣或那樣嘅限制,個人美學觀點無從發揮,與其屈屈埋埋,不如聚埋一齊做啲嘢,啲衫賣唔賣得係其次,最緊要自己開心。

 
時裝大發現
冇乜商業考慮下嘅作品,風格當然可以自由奔放好多,Vetements街頭披搭感強,衣服比例誇張,襯法凌亂不依章法,流行音樂等文化符號,都「冚把冷」混種變裝嵌入系列中,更加沒有明確性別分野,呢份反叛破格,難怪會給時裝界譽為大發現,甚至稱之為革命。
有話「男人不壞、女人不愛」,時裝界亦特別寵愛壞孩子,Gaultier、McQueen、Galliano等都係表表者,但Vetements實在有太多前人影子,最明顯當然係永遠嘅先行者Martin Margiela,Gvasalia喺Maison Martin Margiela工作過8年,佢話冇深受啟發你都唔信啦;嗰啲大墊膊、oversize怪裁恤衫乾濕褸,實在好難叫我唔聯想到「罵治」;至於鉸剪功力,Thom Browne啲cut亦犀飛利到不行。「罵治」一去,概念性時裝大軍就凋零?其實玲姐(Rei Kawakubo)仲喺度,不過跟紅頂白、貪新忘舊係人性,時裝不過係其中一塊放大鏡了罷。

A Chick’s View on Menswear
Yumi Ng~擺明偷橋(著名部落格A Shaded View on Fashion),以女人身男人心時裝雜誌/雜工角度看男裝。
 

回首頁      列印

 

/44



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊