2016年12月16日

 

糧草先行 - 士兵
為食到九州 小倉壽司Morita(もり田)

2016年03月04日
  • 左至右:森田太太,森田徹,兒子森田順夫,非常親切友善。

   

 

(續2015.12.24為食到九州)
中午食完門司港咖喱飯睇完風景,當然要殺落小倉市中央商店街&彈過市場閒逛,兼一試小倉的九州前壽司。所謂九州前壽司,有別於一般江戶前壽司,後者以最簡單直接的魚+飯+師傅手藝刀功及醃漬等,不花巧味道紮實,前者會用上紫蘇、檸檬汁、蔥花、紫菜及濃厚醬汁去配搭,變化多端,味道複雜極有層次,比江戶前多一分創意,難怪近年九州前壽司人氣急升,喺小倉,名字以小倉天寿し與及Morita最響,長期排Tabelog頭三位。
今次拜會的,就是81歲的壽司職人Morita師傅森田徹,超過六十年經驗的他,沒有一般師傅那種Cool到爆的氣場而令人覺得拘謹,時常笑容滿面(笑起上嚟有啲似我老闆施永青),感覺非常親切,森田太太及兒子與幾位員工亦很熱情友善,絕對係平易近人的壽司店;食物質素方面亦無容置疑,材料極新鮮,紫蘇、蔥花及醬汁等運用恰到好處,而每件都會灑上檸檬汁以突出魚材鮮味,所以師父放上壽司時都會溫馨提示我要唔要蘸豉油,慎防我亂蘸一通破壞味道;在旁的森田太太則拿出中英日紙牌,話我知食緊乜魚物魚,十分體貼。其實好吃壽司的背後,隱藏著日本人的禮儀,食高級壽司切忌扮勁扮識嘢,好多人用手定用筷子食都未搞清楚,謙虛啲唔明就問,記住:1.唔好豉油wasabi撈埋一「pat」;2.唔好高談闊論;3.訂咗位準時到達;4.筷子請打橫放前面;千祈唔好失禮香港人呢三個字,要失禮,留番比深圳河以北的人好了。


「十九貫」壽司(當日OMAKASE約一萬一千円(連啤酒)),件件出色,精選幾件講講:
‧雲丹─產自北九州藍島西吉,鮮甜無比,除咗甜之外我諗唔到其他形容詞。
‧太刀魚─又名白帶魚,極多脂肪,森田用烤爐輕輕一烘,加上小蔥粒,入口化開,妙品。
‧烏賊─絕對驚喜的一件,烏賊+小量海膽及魚籽仲有檸檬汁,味道豐富極有層次,食完唔捨得飲酒住。
‧赤貝─鮮‧脆‧爽‧甜,喺香港絕對食唔到咁新鮮嘅赤貝。
‧車海老─蝦身晶瑩剔透,肉質彈牙,嚼後隱隱滲出甜味,好想食多件。
‧拖羅─入口即溶,魚油大爆發,好味到飛天,靚貨。
‧番茄牛油果─作為結尾相當特別的一件,食完立即清晒個味蕾,完全唔俾我記住前面壽司的味道,擺明引我再去!
森田徹,you are the best!我一定會再來! (待續)


もり田:福岡北九州市小倉北區魚町2-5-17 インクスポットビル 2F 坐位:8個
營業時間:11:30~15:00 16:30~21:00  電話:093-531-1058


饞咀,成日想食好嘢,卻一星期食足五日外賣飯盒嘅am730死肥仔創作總監。
電郵:springkwok@am730.com.hk

回首頁      列印

 

/100



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊