2016年12月16日

 

A Chick’s View on Menswear - Yumi Ng
點解男士時裝雜誌冇人睇?

2016年02月01日
  • 《032c》及《Business of Fashion》都有關時裝,但風格截然不同,卻同時在時尚界愈來愈吃重,箇中因由好值得業界借鏡。

  • 《Mashable》這篇探討為何男士時裝雜誌冇人睇,好多理由,但我就不敢苟同了。

  • 《032c》主編Joerg Koch於今年1月開始兼任SSENSE總編。

   

 

這篇於Mashable的《Men's fashion magazines are crumbling because you never read them》文章,最初能吸到我眼球的原因,不是因為我係女,所以唔多睇男人時裝書,而係對一個時裝編輯而言,冇讀者應該是最大的夢魘;再籠統點講,無論從事任何形式的創作,當你生產的內容乏人問津,首當其衝當然是生計,但最致命的打擊,應該係對自己的能力產生懷疑這一點。撰文:Yumi Ng([email protected])

都是社交網絡的錯?
講到咁嚴重,但這篇文章完全俾唔到我一點insight,文章都係將傳統媒介(包括印刷及網上)的沒落,歸咎於社交網絡的興起,無論是針對男或女的時裝媒體都好,大家可以直接從Instagram、snapchat中follow某些KOL(key opinion leader),從而獲得海量的時裝資訊,根本唔需要睇時裝雜誌過濾、編輯過的內容,文章甚至透過被訪者口中講出,如今的時裝愛好者,根本唔需要透過消化文字去獲取資訊,睇吓啲KOL著乜就夠(最好就係自己做埋KOL),簡單地概括,就是一圖勝千言。
 
真心還是商機?
但事實上係咪咁呢?我自身經驗話俾我聽唔係囉,因為工作需要,我會follow大量的KOL,同一時間當某項新品發布不久,你會見到ABCDE以至N位KOL不約而同著/用/拎住該項新品,係衫褲鞋襪定化妝護膚品甚至食物都好,你會有乜感覺?我都係讀者、我都係受眾,感覺咪就係飽滯。老實講,Chiara Ferragni(IG follower 540萬),她著乜用乜食乜都係一盤生意來的,有誰會相信她的選擇是genuine,而不是品牌的endorsement?
或者這可以解釋到為何一些深入及嚴謹一點的時尚報道及媒體,如《Business of Fashion》或《紐約時報》的時尚及生活版,愈來愈得到重視;《BoF》最近一篇go viral的文章,就是探討NET-A-PORTER同Yoox合併以致創辦人Natalie Massenet突然辭任的偵查式報道,《BoF》亦會在下月初出版特刊,開宗明義探討《時裝世界新秩序》,「專注於解構『崩壞』的時裝體系」。
 
膚淺重複是死因
時尚網購SSENSE,亦都聘任《032c》這本位於柏林的獨立文化雜誌主編Joerg Koch,為整盤網購生意打骰。《032c》以fanzine起家,由小眾口味做到「打破了印刷媒體/雜誌無法像博客那麼迅速、緊跟潮流的觀點」(出名惹火的時裝記者Cathy Horyn所言);SSENSE規模或許不及NET-A-PORTER,但也是一家每月瀏覽量達2,200萬,以嚴選品牌而出名的時裝網購,搵一本仍算小眾又前衛的雜誌主編坐鎮,SSENSE創辦人兼CEO Rami Atallah就解釋:「內容從來不缺,但大多數內容往往膚淺重複,或僅是為了吸引人們點擊鏈結。我們沒興趣生產那些只報道時尚潮流的內容。我們相信,如果能製造具有吸引力、能為我們的讀者增加文化資本的內容,積極的商業影響也將隨之而來。」
或者這位CEO的看法,正正提供了「點解『某啲』時裝雜誌冇人睇?」的答案。


email: [email protected]
A Chick’s View on Menswear
Yumi Ng~擺明偷橋(著名部落格A Shaded View on Fashion),以女人身男人心時裝雜誌/雜工角度看男裝。
 

回首頁      列印

 

/48



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊