2016年12月16日

 

A Chick’s View on Menswear - Yumi Ng
女寫男身

2016年01月04日
  • CDG 2016SS繼續將裙的剪裁融入男裝之中,算是最成功把玩「男穿女著」,而又不覺突兀的設計師。

  • J.W. Anderson的cam爆設計,試問有幾多男士夠膽著上身?

  • Gucci Cruise 16男裝及SS 16女裝,geek look無處不在。

   

 

編輯大大話開個新專欄給我寫寫,想我以女性時裝編輯角度寫男裝,老老實實,雖云從事時裝雜誌工作多年(實際幾多唔講啦),年資同年齡係成正比,我又的的確確是個女兒身;但時裝對我來講,性別的分野不是太重要,即係咁,正常來講,底衫當然男女最好唔好撈亂著,我唔會鼓吹男人戴bra(多餘),然而時裝好玩之處在於,打破一些墨守成規,帶來一些觀感上的新意或衝擊,像玲姐(COMME des GARCONS)做裙俾男人著,或前幾季J.W. Anderson刻意將女裝元素帶入男裝系列,一般男士未必carry到,但從一個時裝編輯的角度睇,就會覺得好玩,亦希望見到多些如此這般敢於挑戰約定俗成的設計。
 
Baumlist
20 Things a Gentleman should never do
為了新欄目需要,美其名要做少少資料搜集,其實即係上網刮料啦,網上很多那些今季必讀的潮流資訊,例如不可不知的十大XX潮流、教女士如何駕馭高腰褲、blah blah blah……不勝枚舉;想不到類似但針對男士市場的也有好多,我找到一篇Baumlist的「紳士永不可做的20件事」,部分我同意,例如不應講大話、不可食言等等,同意不是因為那是紳士不應做的事,而是因為這根本是做人的基本原則嘛,關甚麼紳士不紳士。


就拿幾項跟大家分享一下:
1. 紋身穿環
文章說後生反叛鍾意做乜都得,但這些玩意停留在那些輕狂歲月就好;恕我理解不到,難道碧咸不是一個gentleman?

2. 某些特定裝扮
例如戴副geek眼鏡扮毒L、著八十年代復刻運動衫、夏威夷花花恤等,又唔係日日叫你返工咁著,尤其geek geek地的眼鏡look,實情都幾啱返工的,有辦你睇:Alessandro Michele接手後的Gucci。

3. 繞腳坐
若果因為健康理由而戒繞腳我同意,但一個男人能不能成為紳士,跟他繞腳不繞腳有甚麼關係呢請問?
類似這樣的文章在網路上多如恆河沙數,要駁的話可以駁到地老天荒,駁到也沒有甚麼意思,反而,有求才有供,為甚麼眾生的我們,無論男女,都如此逼切尋求呢類即食model answer,這個why,才值得我們思考。我希望這個專欄(如果編輯大大唔會即刻喊停),無論是有關男裝好、女裝好,都不會提供模範答案。
 是為序。


A Chick’s View on Menswear
擺明偷橋(著名部落格A Shaded View on Fashion),以女人身男人心時裝雜誌/雜工角度看男裝。
Yumi Ng
 

回首頁      列印

 

/48



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊