2016年12月16日

 

浪漫月巴睇90s - 月巴氏
古語有云:要贏人,先要贏到自己。

2015年11月27日
  • 《都市情緣》,表面睇,是齣愛情片,而促成這段愛情的關鍵竟然是Call台——劉鎮偉玩嘢地挪用了Leon當年的電訊代言人形象。一齣我本人認為好好睇的90年代香港電影。

  • 世紀末的《Sugar in the Marmalade》。事到如今我只會諗起張家輝嗰個版本……

  • 1:Lee Ann,最有代表性的阿May。

  • 2:當年晚晚追《今生無悔》——為了邵美琪。

  • 3:《I Love You OK》,我本人最常翻炒的Leon專輯。我都唔知點解。

   

 

說出以上一句(洋溢濃厚人生智慧)金句的人,是黎明。 
 
1.對於四大天王我的態度是:冇一個我超迷,但每一個都有啲嘢令我OK迷。立場,是有點騎牆。
2.像Leon。我的感覺是場夢。九十時代,無可避免地點都會睇過Leon的戲、聽過(兼識得唱)Leon的歌——而我承認,我仲買過Leon的碟。我係咪好任性吖。
 
3.回到九十年代初某一個上課天的小息時段。有堆女同學聚埋班房一角,臉露愁容,正在談論著甚麼……我八卦,走埋去聽——原來她們正在集體戥Leon慘——嚴格來說是戥Leon在《人在邊緣》個角色慘,因為前一晚劇情講到(有型又靚仔兼不羈反叛兼而有之的)他慘遭酷刑,打!藤!
4.這是我如實經歷過的一個奇妙年代。女同學會為一個虛構角色的虛構遭遇而戥佢慘,甚或幾乎喊。看在眼裡,不明就裡。

 
5.更難明是後來連坐我隔籬的男同學也迷上Leon金曲《夏日傾情》——嚴格來說是迷上一個廣告。廣告中,一位少女因拗柴而未能去聽Leon演唱會,只能扁晒咀咁匿喺屋企……奇蹟出現了!佢個女仔friend好好心地,把電話交給Leon,Leon情深地說:「May~點吖~」一句情深說話,讓May開心到好似識得行!問題是,坐我隔籬個男同學究竟迷上呢個廣告的邊一Part?拗柴May?定Leon?佢唔肯講。
6.這是一個序幕。Leon跟某電訊商正式開展了一個在香港前所未有的廣告企劃:一年一歌一Ad,用MV說故事賣廣告,必備的,除了Leon的清深演出和深情金句,還有一個叫阿May的女仔。當中最勁應該是1994年《那有一天不想你》,飾演阿May的,是(當年迷倒不少男人男仔的)童愛玲。廣告(定係MV?)一開波,率先送上Leon一句「有緣嘅,我哋會再見」,and then音樂響起,抬頭望雨絲,夜風翻開信紙……1995年《一生最愛就是你》,成本更高玩埋爆破,問題是,首歌太想食《那有一天不想你》的剩餘價值;1996年《情深說話未曾講》改玩親情,「有時我都唔明,我哋之間,究竟隔咗張枱,定係隔咗幾個世代?」,Well,我覺得OK喎。

 
7.最離奇是《只要為我愛一天》。有當年好紅的楊采妮和被認為好靚仔的XXX(我唔想寫佢個名),其實我唔太明箇中人物關係,只知高潮位是當Leon好型咁講咗句「要贏人,先要贏到自己」後,便一躍而下——玩笨豬Jump。呢個廣告(定MV?)的Concept實在太玄妙(定好笑?),下一年《我這樣愛你》的情侶嗌交,小情小趣(即使Budget明顯好大),反而更得我歡心,當Lee Ann因衰任性搞到二人被困雪山時,(明知故問地)問Leon:「我係咪好任性吖?」好一個Leon,置身冰天雪地依然處變不驚定過抬Oil,情深款款答道:「係,不過係我揀嘅。」問你 /妳死未?

 
8.以上每一首歌,都絕對是流行商品(而且真的流行喎),由歌詞到MV,統統經過精密計算(咁當中也有高低之分),因為作用就是Sell緊另一件商品,是廣告歌(每一首歌詞不同但主題相近),Sell的純粹是Leon本人的有型&深情。或許塵世間真的有timing這回事,這些廣告這些歌,真的在那年代掀起勁大迴響,然後成為一個年代的反映(估不到今時今日有信用卡找來唯唯賣廣告,迴響仲驚人!)。
9.寫到這裡,不禁自問:Why曾幾何時的香港咁風光?Why今時今日咁坎呵?是我們在風光時太過老定不思進取?抑或可以把一切賴晒timing?
10.勿灰心,因為Leon話俾我哋知:坎坷過後有艇搭!—Really?


月巴氏~90年代,可能是我們最後的快樂時代。
撰文:月巴氏
facebook: https://www.facebook.com/fatmoonba
blog: http://fatmoonba.blogspot.com/

回首頁      列印

 

/128



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊