2016年12月16日

 

糧草先行 - 士兵
傳統之美 DA SHI JIE MOONCAKE

2015年09月11日
  • 古法三黃欖仁蓮蓉月餅

  • 原味奶黄月餅

  • 麥麗敏

   

 

我小時候很喜歡食月餅,每逢中秋節見到屋企有月餅,都會盡快食晒佢,然後夜晚拎個月餅盒落公園煲蠟,對於月餅味道,仲停留喺二三十年前的傳統,不過隨著政府部門嚴打煲蠟之後(其實咁大個仔仲煲蠟點媾女),加上月餅慢慢脫離傳統(又冰皮又雪糕又榴槤乜乜乜),我就開始對月餅失去興趣,幸好今年大師姐推出傳統月餅,令我尋回兒時之味,冇得煲蠟都仲有得懷舊一下。
 

古法三黃欖仁蓮蓉月餅$338/盒─古法製作,是根據清代袁枚《隨園食單》中所形容的「豬油作餡,食之不覺甜而香鬆柔膩,迥異尋常」,其精髓在於蓮蓉+豬油搓成的餡,加上三隻鹹蛋黃,味濃軟滑;大師姐選用材料亦一絲不苟,用上優質荷蘭豬油、湖南「寸三蓮」湘蓮做成黃蓮蓉、隻隻油分十足的越南一級鴨蛋、還有此月餅靈魂——焗香了的西山橄仁;蓮蓉及橄仁的天然甜味,結合了豬油及蛋黄的油香,味道層次豐富,入口又香又滑又鬆化,「迥異尋常」原來是咁的!(限量供應500盒,手快有手慢冇。)
 

原味奶黄月餅$228/盒(6個)─絕無添加的奶黄月,冇化學劑冇香精冇人造色素冇吉士粉冇椰子香油,但係有天然雲呢拿有法國忌廉有法國牛油有新鮮椰汁有新鮮雞蛋,入口奶黄椰香甜度平衡細緻,並不是一般坊間的整色整水奶黄月可比擬,一吃便知。


介紹番先:麥麗敏(圖),綽號大師姐,60年代第一代香港IT人,曾在會德豐做programmer,及後往英國受訓,52歲離開Global Source,其後又有公司請她搞e-commerce,2007年放棄上市公司資訊技術總監一職退休去也,真係玩電腦嗰陣我都未出世!不過兩年後再創業推出大師姐品牌,全因她醉心廚藝,在上世紀七十年代開始拜師,研究粵菜數十年,是著名食家江獻珠(廣州著名食家江太史孫女、烹飪名家)首徒,據說江獻珠在香港僅承認3個學生,名副其實的大師姐,而廚藝非常了得的她要求極高,所有產品一律不用防腐劑、香精及味精等,所以深受食客歡迎。


古法三黃欖仁蓮蓉月餅
售賣點:City'super (IFC、海港城、時代廣場、沙田新城市)、SOGO
www.dashijie.com.hk  


饞咀,成日想食好嘢,卻一星期食足五日外賣飯盒嘅am730死肥仔創作總監。
電郵:springkwok@am730.com.hk

回首頁      列印

 

/108



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊