2016年12月16日

 

糧草先行 - 士兵
哪怕肝硬化 余市80's原酒初體驗

2015年04月10日
  • 蒸餾所限定1980原酒,一啖入魂。(500ml/37,800円)

  • 博物館裡的酒侍,斟酒手法純熟。

  • 竹鶴全部沽清,已經見慣不怪。

   

 

除咗傷荷包,円跌對香港人最傷係邊度?個肝。
身邊一向唔飲烈酒的親朋戚友同事,近年去得日本一定買免稅威士忌回來;最近喺北海道新千歲機場,我更親歷蝗蟲過境的盛況:兩團港人幾分鐘內將整個貨架的竹鶴21年(6,000円)掃光(Single Malt嘅余市又唔見佢哋買),恐怖程度絕不下於大陸人搶廁所板。怪不得Suntory三月尾開始收起晒所有標準款而改賣貴幾倍的特別版,真係錢就我嘅,肝硬化就你嘅,日本人!醒!
身為酒鬼兼Single Malt支持者的我,趁三月喺留壽都滑完雪,匆匆抽半天到了由「日本威士忌之父」竹鶴政孝創立、已被列入文化遺產的余市蒸餾所見識見識。行完蒸餾所,別因掛住去試飲場鯨飲而miss了它的博物館。博物館內有一酒吧,酒架上的余市原酒威士忌,是整個見學旅程的精華所在。在這裡試飲原酒需要逐杯俾錢而且唔平,當日停低試飲嘅人連埋我只得五個,其他人都直奔無料試飲場──識貨嘅人較少,係好正常。
原酒(Single Cask)是指將單一酒桶的麥芽原酒,經陳釀後直接入樽,沒有與其他酒桶調和,極具單一麥芽的強烈風格,加上余市一帶的河道水質優良,可以嘗到余市威士忌最原始的味道。
Single Malt 余市1990's (1990~1999年原酒使用/每杯700円約15cc)
採用雪莉桶釀製,香氣複雜,帶點乾果甘甜味道,帶微嗆酒精氣息,55度酒精可不是說笑,但入口頗滑身,收結有可可的芬芳,餘韻不俗。
Single Malt 余市1980's (1980~1989年原酒使用/每杯1,500円約15cc)
香氣華麗,有穩定及厚身的熟成香味,53度酒精,入口圓潤厚實,可嘗到微微朱古力及曲奇甜味,而淡雅的泥煤鹽味慢慢從鼻腔散發,酒體溫醇順喉,餘韻極長,十分舒適。
‧蒸餾所內設無料試飲場,一杯杯余市12年&竹鶴17年斟好擺喺度任飲,醉到以為余市町係浸大宿舍門口都得。另有茶水果汁小吃提供。
‧商店有出售1980、1990、2000三款蒸餾所限定原酒;另有標準款余市及竹鶴威士忌發售。


地址:北海道余市町黑川町7-6 電話:0135-23-3131
交通:札幌駅乘JR往小樽駅,轉乘JR函館本線至余市駅,徒步3分鐘


饞咀,成日想食好嘢,卻一星期食足五日外賣飯盒嘅am730死肥仔創作總監。
電郵:springkwok@am730.com.hk

回首頁      列印

 

/92



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊