2016年12月16日

 

我的選擇 - 何駿傑
平食歐洲風味

2012年03月01日
  • 芝士香草焗青鱈魚配香葱刁草汁,新出一個月,不過不失。

  • 隻隻鮮味有膏凍蝦,好食!

  • 朱古力奶油杏仁餅,不太甜,是蘋果批外的選擇。

  • 兩大塊厚切的香草三文魚,正!

  • 店面裝璜整潔,坐得尚算舒服。

   

 

潮流興食brunch,brunch即是把早午餐合併一齊食,但是食個brunch的價錢卻十分昂貴,兩口子去食起碼逾兩百元,故老饕向各位朋友介紹去宜家家居餐廳及咖啡室食brunch,價錢不貴,卻有意外驚喜。
其實去宜家食嘢都不是新鮮事,食隻熱狗加杯汽水都係十蚊,但今次去食brunch,當然是食得較豐富呢!Brunch是可以有前菜、餐湯、主菜、甜品及餐飲。今次介紹給大家的brunch,前菜有凍蝦杯或香草三文魚,別以為只是普通貨色,凍蝦杯嘅啖啖鮮味,蝦頭有蝦膏,沒有任何沙粒,可放心去吮。
香草三文魚,兩塊又大又厚,配上香草醬,沒有丁點腥味。餐湯是有龍蝦湯或有機蔬菜忌廉湯,兩款都合乎水準。主菜可選擇瑞典肉丸十粒薯仔配忌廉汁,這款是我認為宜家做得最出色的!
若嫌太普通,可試試只有推出一個月的芝士香草焗青鱈魚配香葱刁草汁,魚扒焗得極香,不油膩,食落不覺涸喉,失色是配菜做得馬虎,有點難食。若認為只吃肉不夠飽,可以揀有機長通粉配烤燈籠椒及番茄醬,有澱粉質落肚,較飽肚。
甜品是有瑞典蘋果批或朱古力奶油杏仁餅,兩者我選後者,因味道不太甜,餅底是有粒粒朱古力米脆,軟中帶脆,絕對適合不好甜食的人食。
餐飲我選擇咖啡,咖啡不是特別好飲,而是這裡的咖啡是在保障生產者及環境下生產的,既然可以做好事便去支持,不嗜咖啡的還有茶,汽水,果汁選擇,而咖啡、茶、汽水是免費添飲的。整個brunch加埋最平$74蚊,最貴也是$107蚊,而食材多來自歐洲,以這個價錢可一嘗歐洲風味,可品嘗有機食品之餘又可以做好事,確是超值!
 

附表:
1. 前菜:凍蝦杯($22) /香草三文魚($28)
2. 餐湯:龍蝦湯($9) /有機蔬菜忌廉湯($13) /餐包($2) /牛油($1)
3. 主菜:瑞典肉丸十粒薯仔配忌廉汁($19) /芝士香草焗青鱈魚配香葱刁草汁($29) / 有機長通粉配烤燈籠椒及番茄醬($39)
4. 甜品:瑞典蘋果批($14) /朱古力奶油杏仁餅($14)
5. 餐飲:咖啡,茶,汽水($7) /果汁($10)
宜家家居餐廳及咖啡室:沙田鄉事會路138號HomeSquare L6/九龍灣宏照道38號MegaBox 4樓/電話:3125 0888
 

何駿傑
四處搵食,尤喜懷舊食物,愛好下廚,搵人做白老鼠。

回首頁      列印

 

/60



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊