2016年12月16日

 

糧草先行 - 士兵
鮑參翅肚

2011年12月15日
  • 原隻鮑魚扣山珍海味─二百幾食到鮑參翅肚,你仲投訴?BTW,我最愛的冬菇最好吃。

  • 生拆蟹肉扒金山勾翅─不要期望係靚翅,但分量總算OK,夠杰身湯底帶點點火腿味。

  • 花雕蛋白蒸海蟹─酒香四溢,滲滿蟹汁花雕酒的蛋白才是主角,滑一點更好,蟹肉亦鮮甜。

  • 清蒸游水海斑─蒸魚時間拿捏準確,魚肉非常嫩滑,豉油有朕家庭味道,非常好吃,立即連下白飯一大碗。

  • 招牌三式蝦─黄金蝦略為失色,冇大牌檔的火路推鹹蛋黄,很難做得好,豉油皇蝦亦一樣,反而蝦丸最出色。

  • 天下第一雞─名字太浮誇,即係芝麻雞,可幸是味道不俗。

  • 金銀蒜粉絲蒸元貝─新鮮厚肉夠大隻,粉絲吸盡所有味道,好吃!其實還有菜及炒飯,亦不過不失。

  • 單一麥芽威士忌The Glenlivet 21年

  • 尖沙咀彌敦道83-97號華源大廈AB座1號16樓B1室
    電話:6083 1933

   

 

私房菜,從來不是我杯茶!我覺得每次吃之前都要周圍搵餐死(因為大多隱藏於民居之中),兼且無招牌,又要一早訂位又唔做walkin,又無餐牌又唔知食乜,有部分廚子又極有性格又扮有特色,但實情是只懂得煮幾味,兼且又寸又收得貴,收得太平又唔夠膽幫襯,還要多數吃完成肚氣,實在令人氣憤,把心一橫去再興吃碗叉燒飯好過,至少不會貼錢買難受,不過凡事總有例外的。
老友推介的私房菜,令我推翻以上一切。位於尖沙咀的龍泉,暗藏於一幢舊樓的小單位內,屬一廳兩房格局,再加個狹窄的廚房,一個人做出以每位$248、$330或$508的大件夾抵食鮑參翅肚海鮮餐作招徠,兼且標榜百分百冇味精,實而不華,難怪在尖沙咀站得住腳。
老闆兼大廚何先生,客家人,閒談其間帶點激動地說,自己十幾歲入行,由最底層洗碗做起,當年冇得做就會餓死㗎嘞………(又一個捱出頭的故事),依家做啲好食抵食價錢大眾化靚海鮮俾啲客人,全部都係熟客嚟,冇乜計啦,最緊要你哋話好食。
說句實話,最初見到菜式及價位有丁點兒戒心,吃後覺得某些菜式比一般菜館尤有過之,只做大路粵菜,沒有雕龍雕鳳,加上紮實的烹調工夫,定位相當聰明,二百多塊有齊魚蝦蟹分量十足,實在划算。每逢友人生日或節日慶祝要請食飯,龍泉是我必然選擇之一。

龍泉私房菜
尖沙咀彌敦道83-97號華源大廈AB座1號16樓B1室
電話:6083 1933
 

1.生拆蟹肉扒金山勾翅─不要期望係靚翅,但分量總算OK,夠杰身湯底帶點點火腿味。
2.花雕蛋白蒸海蟹─酒香四溢,滲滿蟹汁花雕酒的蛋白才是主角,滑一點更好,蟹肉亦鮮甜。
3.清蒸游水海斑─蒸魚時間拿捏準確,魚肉非常嫩滑,豉油有朕家庭味道,非常好吃,立即連下白飯一大碗。
4.原隻鮑魚扣山珍海味─二百幾食到鮑參翅肚,你仲投訴?BTW,我最愛的冬菇最好吃。
5.招牌三式蝦─黄金蝦略為失色,冇大牌檔的火路推鹹蛋黄,很難做得好,豉油皇蝦亦一樣,反而蝦丸最出色。
6.天下第一雞─名字太浮誇,即係芝麻雞,可幸是味道不俗。
7.金銀蒜粉絲蒸元貝─新鮮厚肉夠大隻,粉絲吸盡所有味道,好吃!其實還有菜及炒飯,亦不過不失。

 

士兵推介:
葡萄酒一向是我飯局好拍檔,不過今次轉轉口味,喝單一麥芽威士忌The Glenlivet 21年,酒色琥珀,聞香有木桶,微微的煙燻,入口質感細緻帶甘甜的味道,實在香醇,酒後想頭痛都幾難,要喝就喝最好的!

 

饞咀,成日想食好嘢,卻一星期食足五日外賣飯盒嘅死肥仔。
電郵:springkwok@ am730.com.hk

回首頁      列印

 

/64



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊