2016年12月16日

 

糧草先行 - 士兵
平靚正

2011年12月01日
  • 香茅豬扒飯$28─豬扒香茅味超濃,有肉汁又有肥膏位(小圓圖),加上香蔥蒜片,齋睇賣相都知好食,味道比很多越南餐廳更佳,配埋秘製豉油,很快清碟。
    大快樂美食中心:九龍灣景發工業中心地下

  • 精美介紹,好嘢不妨一睇再睇。

  • 門口冇大型招牌,慌死人知佢係大快樂。

  • 秘製清湯牛腩河$37─蘿蔔清甜無渣,牛腩件件靚位,有肥有筋膜(小圓圖),入口軟腍夠油香,帶點膠質,湯底鮮甜,河粉吸滿湯汁,令食味大增,西餐廳竟然有如此佳作,令人驚喜,下午茶必然之選。
    茜廊餐廳:九龍灣德福廣場一期P8號舖

  • 辣椒油,嗜辣者食牛腩的絕配組合。

  • 茜廊喺九龍灣德福無人不識。

   

 

我同好多打工仔一樣,午飯以吃茶記為主,貪其「快靚正」,但近年物價飛升,加上舖租貴得驚人,利錢大減,直接令食物分量及味道走晒樣,現在得個「快」字,「靚正」?冇咗好耐啦!
回想起在九龍灣工作的日子,午飯足跡遍布淘大德褔及工業區,牛下的興記豬扒、源發蝴蝶腩、金利來小炒,日月星生炸雞髀………「靚正」味道一想起就口水直流,不過大部分在清拆後消失了,只有日月星仍然健在,至於德福及工業區,有兩個「靚正」想推介給各位。
第一個「靚正」,是在十多年前發現,當時途經九龍灣宏開道,看見一間超殘舊的快餐店叫大快樂,有幾殘?零裝修黑掹掹用摺枱,門口有小型麵檔,廚房佬唔著衫周圍走,裏頭仲有朕翕味,相信拖住港女想入去食是不可能的任務;但店裏頭有不少客人在吃碟頭飯,膽粗粗去試試,誤打誤撞之下,吃到全九龍灣最好味的香茅豬扒飯。那些年每月總要吃幾次,自從轉到灣仔工作後便與她分了手。上周五舊地重遊想來個復合,竟然變了另一間舖,還以為找錯地方,幸好認得老闆娘,細問之下原來年前大裝修,麵檔水吧及廚房連成一體,全店非常光猛兼有貼牆梳化,最重要是香茅豬扒飯味道與十年前一樣,吃罷有點感觸,食物依舊,面目全非。另一個「靚正」,是德褔商場歷史悠久的西餐廳茜廊,相信很多人食過,最出名是搽麵包的牛油,有幾掂大家心中有數,但是下午茶餐供應的清湯牛腩河,也是九龍灣最好味的,絕對可以一試,質素當然與大埔群記天后華姐仍有點距離,卻比很多專賣清湯腩店舖好吃得多,不要忘記他本身是一間西餐廳!喺德褔行完街街拎住一袋二袋,想小歇一會,又想嘆碗像樣的牛腩河,又又想坐得舒服喝杯咖啡,又又又想懶洋洋坐一會,難道你會仆去大埔天后?三十七蚊的下午茶餐,抵俾!

 

饞咀,成日想食好嘢,卻一星期食足五日外賣飯盒嘅死肥仔。
電郵:springkwok@ am730.com.hk
 

回首頁      列印

 

/64



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊