2016年12月16日

 

大國有話兒 - 曾志豪
TVB文體

2011年09月05日
   

 

當香港人大罵TVB劇集「師奶」、「低俗」,大國卻掀起TVB熱潮,網友爭相模仿TVB那些「經典」,或者叫「俗套」的台詞,惡搞創作,無限發揮。
 甚麼是TVB經典台詞?例如「你知唔知大家好擔心你」、「發生呢D嘢大家都唔想㗎」、「做人最緊要就係開心」、「感情嘅事係唔可以勉強的」、「你放心,吉人自有天相」………
 香港人不屑這些說話的「老套」,但大國子民卻如獲至寶,創作所謂的TVB體文章,例如:「嗱,做球迷呢,最要緊就是開心。國足贏波的事呢,是不能強求的。發生這種事呢,大家都不想的……」
當然,國足每次踢波都是鎩羽而歸。
香港人如果用TVB體,又會創作怎麼樣的文章?
 「嗱,做記者呢,最緊要就係開心。攞到獨家訪問呢,是不能強求的。發生自己成為黑影仲要卡住警察叔叔隻手這種事呢,大家都不想的…」
 「嗱,做諮詢論壇呢,最緊要就係開心。抽到個個都贊成政府的,是不能強求的。發生被人扔中狗餅這種事呢,大家都不想的…」
 「嗱,選特首呢,最緊要就係開心。拖到最後一刻然後被人黃袍加身中央祝福萬民擁戴,是不能強求的。發生被維基解密爆料話自己09年已經想選特首這種事,大家都不想的……」
 「嗱,做訪問呢,最緊要就係開心。個訪問講幾多就出幾多無人曲解意思,是不能強求的。發生 鬧北京係暴力城市然後個訪問文章就喺北京被撕走無得出街這種事呢,大家都不想的……」(艾未未接受《新聞周刊》訪問,指北京為暴力城市。雜誌北京出版,艾未未的訪問被北京強行撕走。)
「嗱,做國民呢,最緊要係開心。國家肯當自己係寶貝以民為本,是不能強求的。發生國民被人殺死咗但國家仲為咗錢而同殺人兇手握手影相這種事呢,大家都不想的………」
 

[email protected]/周一、四刊登
 

回首頁      列印

 

/44



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊