2016年12月16日

 

月巴事 - 月巴氏
今個聖誕真的無銀用

2016年12月14日
   

 

一年一度普天同慶聖誕節就快來臨!但我完全不開心。
 
不開心,是因為我正在睇緊一堆沉重而艱澀的料,籌備論文事宜(Yes,我仲讀緊書,未宣布退學)。啲料實在沉重艱澀到無倫,我好需要搵一個人討論,但霎時間,想搵條友都難,我不得不分裂成兩等分,精神分裂地,自己同自己對話。
月:仲未開到波,好鬱悶。
巴:鬱悶得過有人明明話天堂已經留位俾佢但基於巨變而不得不重新考慮出來參選?咁鬱悶,不如去睇場戲笑吓。
於是「月」和「巴」(即係我)去睇《今個聖誕無銀用》(Office Christmas Party)。
月:我實在太愛Jennifer Aniston了!
巴:我比較愛Olivia Munn囉。Jennifer個角色未免太乞人憎。
月:但乞人憎極,Jennifer最後都明白親情的重要。
巴:乞人憎還乞人憎,顧念親情還顧念親情,兩回事來的。
月:但當你知道一個明明乞人憎的人原來仲會顧念親情,你係咪點都會對佢有少少改觀?
巴:如果你知道一個壞事做盡堪稱人中之渣的極級賤人原來逢周六都有買旗習慣,你會對佢改觀嗎?
月:Well,買旗太濕碎了吧。
巴:如果呢位極級賤人每次買旗都好豪俾成千銀呢?而且坐底買幾支,你會從此認為佢係善長仁翁嗎?(「月」猛咁擰頭)所以,賤人還賤人,買旗還買旗。就算佢俾一千蚊紙時幾咁笑口噬噬義無反顧,也不能抵銷佢那喪心病狂的賤。
月:HeyHey,我們不是才剛剛睇完一齣笑片嗎?Why個話題變得咁沉重?
巴:Maybe同齣戲暗藏個主題太沉重有關。
月:唉,講到尾,搞個Party無非為了冧掂大客斟成單生意,否則就成間公司摺埋,齊齊踎躉……
巴:好彩這是齣荷李活應節電影,任何難題到最後都變成冇晒問題。
月:所謂危機,也可以隨時變成一個轉機。
巴:一個望落明明好廢的老闆,原來由始至終都是一個好老闆,好到一個地步是,竟然一直動用私己錢去派Bonus俾嗰班其實OK廢的員工……
月:而現實是,再廢的員工,只要你做高官打政府工,出年就隨時有得加12.4%人工。
巴:畢竟局長薪酬水平好慘地維持在2002年,所以有必要確保薪酬跟隨通脹調整。
月:所以你同我都好偉大。我們人工一直跟唔貼通脹之餘,仲要Keep住交稅(和俾預繳),以便出糧俾班高官;而偏偏每一次出糧,卻又令佢哋設身處地、感受薪酬跟隨唔到通脹的嗰種悲慘滋味……講講吓,我們原來一直對佢哋唔住,係咪應該有啲過意唔去?又或同佢哋講聲Sorry?
巴:為表歉意,惟有準時交稅。
月:唉,今個聖誕無銀用。
巴:Me too。嗚嗚。

撰文:月巴氏
facebook專頁:
https://www.facebook.com/fatmoonba
blog:http://fatmoonba.blogspot.com/
email:fatmoonba@yahoo.com.hk

回首頁      列印

 

/64



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊