2016年12月16日

 

月巴事 - 月巴氏
生而為朕,一樣要瞓;生而為人,我很亢奮。

2016年12月07日
   

 

Hi,你最近好嗎?身體好嗎?Everything alright?

我呢,最近麻麻,身體普普通通,但內心深處就好alright——前所未有地咁alright!
因為我終於明白了一個道理:你改變不了世界,但你可以改變自己。
這句話,N年以來有N咁多人同我講過,但我一直接受唔到。直至一個新樓盤發布會,我恍然大悟。
該樓盤最細單位,128方呎。大嗎?當然不大;細嗎?梗係細啦。
空間大與細,自然不是你控制範圍內的事,但身處這麼一個空間時的心態,你可以全.權.話.事。
還記得那兩位相貌堂堂衣冠楚楚的發言人禮貌周周地說,單位以年輕人為對象,於是刻意參考了學生宿舍來設計——似乎想讓畢業冇耐的年輕業主,重拾一種回到大學時寄居宿舍的青春感覺,可惜我未住過hall,不知箇中感覺,所以打動唔到我。
真正打動和摑醒我的,是其中一位發言人的一句話:就算皇帝都係瞓張床。
這是一句充滿哲理的話。這句聽落好似反諷(或寸緊你同我)的說話,令我過去幾晚,都在床上典來典去,想來想去——原來當中唔覺意道明了幾個我們凡人看不見的盲點:
1:日理萬機的皇帝也是人,既然是人,就需要瞓覺;而講到瞓覺,身為九五之尊的他原來跟我們一樣,只是瞓在一張床上——張床再大,大極有譜,而就算極大,佢都根本瞓唔晒。
2:瞓唔晒,是因為涉及一個物理事實:人,是佔有固定空間位置的生物,在每一個固定時刻,都只能佔有一個固定(而且相當有限)的空間位置。舉例,月巴如我,在每一個moment,都只不過佔有一個比你月巴的空間。
3:你可能反問,皇帝不是坐擁後宮佳麗三千嗎?即係有三千張床任君選瞓啦。Hey,請注意,除非皇帝能違反物理定律,一嘢唔該便化成三千分身,否則,每一個晚上,他都只能選瞓在其中一張床上——那其餘的二千九百九十九張床(和佳麗),其實形同虛設,純屬多餘,都是應該被斷捨離的身外物。
既然連皇帝都有他瞓不了和瞓唔晒的床,我們這些平民,一生營營役役只為住間大啲嘅屋,是不是太meaningless呢?俾你住夠成千呎好了,但每一刻,你不過是享用緊嗰幾方呎空間——無論是居於紫禁城的皇帝抑或住在128方呎單位的平民,都注定受制於物理,每一刻,都只能享用嗰一席之地。事實證明,人,果然渺小得很。住得愈大,愈覺渺小(所以千祈唔好住咁大,以免心靈承受不了這種虛空)。
好彩,即使你改變不了外在物理空間,但至少還可以改變內在心靈空間——物理空間有限,心靈空間無限。你改變不了世界,但你絕對可以改變自己,令自己感到alright。
以上道理,還可延伸到生活各個層面。例如,日日迫港鐵返工放工的你肯定會怨:繁忙時間的港鐵車廂實在迫到想死!現在不妨嘗試咁諗:就算成架港鐵一條友都冇,自己頂籠咪佔用一個關愛座空間,唔通坐得晒咁多卡咩。
Hey,是不是當堂感到好alright?樣樣嘢都變得好順眼?
而最重要是:即使世界令你再無力,晚晚都仲有張床俾你瞓,好似皇帝咁。今晚就寢時不妨勉勵自己大叫一聲「I’m the king of the world!」——Alright?


撰文:月巴氏
facebook專頁:
https://www.facebook.com/fatmoonba
blog:http://fatmoonba.blogspot.com/
email:fatmoonba@yahoo.com.hk
 

回首頁      列印

 

/64



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊