2016年12月16日

 

飛躝(血淚)史 - 飛女
手機惹的禍

2016年12月02日
   

 

政府宣傳片都有講:「用手機上網的確好方便,但係……」

除了要留意數據用量,還得要提防給手機的多采多姿的功能和應用程式「蒙騙」。

個案1) 其實已經是好幾年前的事,一個商業活動上,客戶A拿着當時最新款的旗艦級手機跟我說:「我呢部機就勁囉,影相快又靚,今次無請攝影師,叫兩個同事影低啲情況,一陣用嚟做發相……」結果,相片不是光度不足,就是捕捉不到活動舉行時的精彩瞬間,結果新聞稿和所謂的現場照相發散給各大媒體,但一如我所料,沒有一家肯報道這次活動。相熟的編輯都跟我說:「啲相仲衰過小學生影,登出嚟實畀頂頭老細詐型!」這事件成為客戶A的一個職場生涯的污點,以後他都乖乖聽我的建議,正正經經請個攝影師影活動照。

個案2) 客戶B要影一堆冬季節日錄像片段,準備放在自己的網站播放,「好易影啫,個個同事用手機拍啲番嚟,再用個乜乜app剪接一下咪得囉。」結果客戶B被超過四十條片段「糾纏」了個多星期,依然連一個半個成品都沒法做出來。「乜原來啲shot又亂又散,有啲又唔對焦……唉」結果,要急趕找cam-man重拍兼剪接,還因為要趕及「死線」前完成,搞到自掏腰包多付50% express fee!

然而,人類是不停重複犯同一種錯的,而我……只能捧着花生等好戲上演。

一男一女兩個資深副刊記者,N年前一齊下海撈散,從此不想再受公司制度束縛。

回首頁      列印

 

/128



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊