2016年12月16日

 

廣告人語 - 畢明
你都唔知我慘

2016年12月01日
   

 

相識了新朋友,說是我的忠實讀者,客套的說話少不免,我慣性變成滴汗尷尬笑的emoji,暗中臉紅,怪不好意思的。但一餐飯熱了身,真話就來。新朋友說「我以前都做過廣告公司,唔係4As、細間嘅,有個廣告都俾你彈過,嗰時都有少少唔開心……」因為多朋友是行內人,都有看我的專欄,自己又是擁躉,分外不是味兒,現在轉行了,看我讚或彈別人的廣告花生便吃得特別香脆。我問他是否還記得當年最不開心是為了甚麼,是批評沒道理、亂說一通,還是甚麼?答說「有理,係因為你都唔知我哋幾慘,客話要咁,明知醜都照做啦」。
記起我初入行的大佬大粒癦常說「audience唔會理你廚房有幾亂,個客有幾野蠻,碟餸煮咗出嚟,出得個門口,就係你負責」,這句話時刻銘記。不過,廣告人之苦我怎會不知,說廣告不好,不一定是說你,如果是被客戶迫的,評語也正讓客戶參考一下。“Seek criticism, don’t seek priase”,有本事接受批評,才會進步。Like,很廉價。 

回首頁      列印

 

/72



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊