2016年12月16日

 

月巴事 - 月巴氏
如果我有1,880萬,我會買晒紅白機Game!

2016年11月23日
   

 

我好鍾意打機。以致小時候在寫書法和打機之間,我選擇了打機,荒廢了書法。
 

你問我有冇後悔?又冇嘅,反正我的四隻墨寶斷估都唔會值成二千萬。
書法,可以再練,但Game,冇打到就隨時追唔返。
例如《黃金傳說完結篇》。中一暑假某個午後,作病。期間有同學告知,剛剛斥巨資,買了一餅《黃金傳說完結篇》,仲話想去我屋企一齊煲爆佢。我即刻爆發小宇宙叫佢飛車過嚟(即係搭幾個站巴士)——想玩呢隻Game好耐,但要知道,當年一餅紅白機帶往往盛惠二百幾,對一個窮困屋邨仔來說,二百幾,是一筆恍如1,880萬的天文數字。
我是《星鬥士星矢》迷,尤其深愛星矢等人攻打十二星宮那段故事,呢隻《黃金傳說完結篇》就跟足原著,例如打金牛座,只需打甩佢隻牛角就當你贏;打第三關初會教皇,又一定要用冰河(偏偏冰河的Jump掣被設定得好廢)……就如大部分紅白機Game,《黃金傳說完結篇》極度難玩(但對比上一集《黃金傳說》已經易咗),但在我和同學努力不懈(狂揭漫畫參考)下,竟然給我們打爆了。爆機當晚,狂谷Seven Senses的我,發了高燒。
紅白機實在給我帶來太多美好經歷,這些經歷一一化作回憶,離開了卻散落四周。年過四十的我,為重溯這些回憶,好想購買新出冇耐嗰部迷你紅白機,可惜,部機炒緊。原來塵世間好多人跟我一樣,都想找回這段紅白回憶(分別是他們比較有錢)。
要我細訴難忘紅白回憶,大概寫十萬字都訴唔完(當然我唔會咁做)。只講幾樣:1.死都記得第一次打《冒險島》的亢奮——Yes,我情迷《冒險島》多於《孖寶兄弟》,我真心覺得《冒險島》那名踩住滑板食蕉掟斧頭穿梭叢林間的半裸月巴仔,是多麼的不羈和有型(反觀孖寶兄弟集集都為了救公主就太枯燥,也太有做兵意味)。2.化灰都記得睇住那本由台灣推出的勁厚紅色攻略本打爆《DQ3》(是Dragon Quest)的艱鉅——天將降大任於勇者也,必先苦其心志勞其筋骨……要取得最後勝利,就要花(溫書)時間儲Level,我明白到欲速則不達的道理!3.還有小島秀夫《Metal Gear》,我完全未玩過一隻Game,玩唔夠10秒就死——在所有Game都鼓勵你奮力殺敵時,點會估到有人竟然要你盡量避開敵人……這隻Game,我爆唔到。
被我打爆的Game好多,爆唔到的,更多。1.《Rockman》,我連一關大佬都打唔死(手掣反而差點被我掟死);2.《孖寶兄弟》,可能我(下意識或潛意識總之成個意識都)太唔想救公主;3.《Star Wars》,呢隻紅白機版《星戰》堪稱經典,有動作又有射擊,關卡設計又特別(其中一關Luke Skywalker竟然要潛住水打黑武士,黑武士卻又可以好正常咁在水中央企棟棟),但實在太難打……古語有云:度德而處之,量力而行之,So我放棄了。
當年好多Game,我都是跟鄰居個仔或同學一齊玩的。那應該是成世人最無憂無慮的日子:功課壓力,會有,但我們更著緊的,始終是遊戲中的生死成敗。比起攞100分,爆一隻Game,隨時更滿足。任性得來好唔生性。或許,我咁想買回紅白機,不過是想回味那段世間尚算黑白分明、無憂無慮的任性日子。
你問我打機有乜用?我不知道,只能說,世上其中一種分類法是:打機的人和不打機的人,而我選擇了做前者。
如果我有1,880萬,我會用來買回那些曾經好想玩但礙於種種原因而冇機會玩的Game……而且有理由相信,應該仲有錢找。你說我浪費?甚至不知所謂?那麼,用相同金額去買四隻字的原因又是甚麼?唔通,真係貪佢寫得靚?


撰文:月巴氏
facebook專頁:
https://www.facebook.com/fatmoonba
blog:http://fatmoonba.blogspot.com/
email:fatmoonba@yahoo.com.hk

回首頁      列印

 

/56



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊