2016年12月16日

 

月巴事 - 月巴氏
給強伯的信

2016年11月16日
   

 

Hi,強伯,今天我其實應該寫《你的名字》……
 
強伯,《你的名字》是一齣動畫,當中沒有師奶,只有少女。既然塵世間已有十萬人就呢齣動畫寫了各種感人肺腑的剖析,作為第十萬零一人的我,講真,又沒有甚麼驚人感想急於發表,咁就……不如寫封信給你啦。
你睇我幾咁有你心。但有心還有心,寫乜好?Well,不如用你的歌詞做開場吧:Hi,你最近好嗎?Everything alright?仲有冇同靚師奶玩碌地沙?
知你情迷師奶,唔怕話你知,現在香港真的成街師奶(靚唔靚?各奶入各眼)——尤其在花喱花碌星期六(及周日和公眾假期)的MK西洋菜街,簡直可以改名做「師奶跳舞街」——她們全都打扮得嬌豔欲滴,在迫到爆的西菜似火探戈,免費為唔知邊個,勁跳誘惑舞步,每一個都堪稱勁舞dancing queen!
而為表尊敬,更有人為這類集體舞蹈改了一個專稱:大媽舞。
 
Hey,係咪好鬼誘人先?民間一片歌舞昇平,曾經令你又喊又笑的政界,就人才濟濟,每一位都有驚人表現。
先說特首吧,佢講得出做得到,真的拎住支筆同本簿落區mark低市民意見——你問我嗰班市民點樣揀出來?呢啲繁文縟節嘢就咪鬼理啦,重要的是特首個行為本身——OKOK,我知佢當選後足足四年才捨得拎起支筆同本簿,但都話咗咯,重要的,是行為本身,如實地做出來俾你同我同萬千舊香港人新香港人睇,嗱嗱嗱我唔知其他人點睇,我自己就睇到眉頭猛皺——戥佢辛苦啫。
強將手下無弱兵。特首如此出類拔萃,麾下自然猛人輩出。像林鄭,經常含辛茹苦地傍住班官(主要是吳克儉)出來見人,感覺,如湊仔(可能因為她兩位寶貝仔都在英國居住,平日沒甚機會展示母愛)。這麼辛苦,難怪她也忍不住說:「Having done something for Hong kong, I think I deserve to be appreciated and maybe a bit arrogant.」(強伯,唔使為你翻譯吧。)所以,我真的好撐她競逐特首寶座,好讓她繼續為香港do更多thing,deserve更多appreciation以及啲啲傲慢。可惜,她講到明自己不會選特首,更叫人不要勸佢參選,拒絕再玩。去意已決,無奈那天方知佢最好打得,我哋呢啲小fans亦只能收起傷心,在沒有她的日子,每天愛佢多一些,嗚嗚。
講到呢度,係咪好掛住香港呢?
 
By the way,以前你寫文時經常提及的那些人,董建華、梁錦松、阿叻等等諸如此類,都仲生勾勾呀,仲經常走出來發表偉論呀(阿叻呢排少咗),你有冇掛住佢哋先?
強伯,在你離去後,香港每一日都好鬼精彩,尤其過去四年,簡直是經歷一片一片高潮,令我們回味亦覺精彩,千個浪又像喝采撞來……難得是我們都能保持理性務實與克制,迎難而上。
寫到這裡,咁啱聽到你填的那首《ABC》——你可以抽少少同師奶碌地沙的時間填首《DQ》嗎?
強伯,好鬼掛住你。唉。
(強伯,林振強,一個很重要的香港名字。今天是他逝世13周年。)


撰文:月巴氏
facebook專頁:
https://www.facebook.com/fatmoonba
blog:http://fatmoonba.blogspot.com/
email:fatmoonba@yahoo.com.hk

回首頁      列印

 

/56



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊