2016年12月16日

 

飛躝(血淚)史 - 飛女
多謝晒

2016年11月04日
   

 

工作關係,每到轉季或者大時大節,總會收到不同品牌送來的禮品。說實話,這些心意我是很感謝的。並非我特別清高,只是我不會像行內某些人般「逢禮必問」─—明明自己不是「on-list」都追到品牌公關或PR公司瘦,「點啫?做乜我冇嘅?係咪send漏咗?」反正有太多都是用不着,不少都會送給朋友以免堆在家中造成浪費。不過,有時我和行家收到的「心意」,也反映出某些品牌對媒體的「誠意」。

行家G小姐是人所共知的小胖妞兼大腳八,收過很多不合穿的衣服鞋履,她很樂意把「心意」轉贈「合身又合心」的朋友。不過前日G就跟我呻:「真係有冇搞錯,XX品牌送咗件今季新出衞衣……係XS!」我見過實物,那件XS衞衣最多只可給小儀或糖妹穿。G說:「打去問PR可唔可以換過一件,我知最大只得L而我都唔啱着,但換件M碼,最少都可轉贈畀大多數身形中等嘅朋友呀?」品牌PR稱「係公司電腦隨機抽,冇得改……」可能為了想平息G的不滿,PR向她提議:「不如我送番個袋畀你呀,唔怕SIZE問題!」G立即婉拒兼收線。「我根本唔係志在件衫,更加唔係想向佢勒索,個PR咁樣做令我覺得尷尬!」最後件XS衞衣怎樣處理?我不敢問,因為我見到G頭頂的煙還沒散!

一男一女兩個資深副刊記者,N年前一齊下海撈散,從此不想再受公司制度束縛。

回首頁      列印

 

/108



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊