2016年12月16日

 

真假政經 - 王慧麟
永續特權

2016年10月28日
   

 

搞新界研究之難,在於依家英國有好多檔案公開之後,冇人有時間去將佢地綜合起來。特別係文獻太多,真係搞唔掂之時,好多好嘢就咁埋沒。
 
文獻研究需要的是時間,又要有心機去挖,仲要有爬梳精神,因為一個檔案是有生命力的,其連結包括其他檔案,可能一件事,可以用幾個檔案去理解脈絡。要搞清楚,隨時係幾年後的事。所以,總有人問,點解英國出了檔案,學者要搞幾年至可以分析得清楚,喂!你估寫八卦資訊咩,真係要時間睇㗎嘛。
 
好似呢份FCO40/1060,題目是香港前途-----新界租約。翻開一看,還以為找錯了,係嗰啲封面同內容唔啱嘅嘢,因為檔案第一頁就係1979年華國鋒訪英。有冇搞錯呀?華國鋒同新界租約有關係?做文獻研究會知道,好多時成日中伏,因為有時候封面標題好嚇人,但係內容平平無奇,真係玩死。
 
查實原來華國鋒呢(當時上面領導人),1979年10月訪問歐洲,月底會去倫敦,應該係49年後,首次訪英的上面國家領袖。英國梗係要不失時機,即刻要做嘢。佢地主要係想同華國鋒傾生意,因為北京改革開放,英國商人好想去搵食,華國鋒既然訪英,梗係主要係想打開中國市場,包括賣武器都夠膽死。所以,順帶一提,唔好以為香港好鬼重要也。
 
香港方面有兩個項目,第一個係來自深圳偷渡入境的問題。裡面講到,萬萬聲咁樣湧港,對香港構成好大壓力也。至於第二個,就係關於新界租約的問題。
 
原來英國佬響麥理浩訪華之後,想同上面摸底,傾下新界租約的事,因為新界租約年期唔清楚,好影響英國及其他投資者利益。英國佬於是搵駐京總領事,正式向北京提出方案,就係將有年期的新界租約(至1997年6月30日)的租約,改為永遠租約,即係無年期的租約。英國佬的說法,係因為咁樣可以畀到上面有更多的時間及空間,大家一同討論香港問題。當時北京反應麻麻,只係用唔適合為理由,否決咗英國佬的建議。至於點解中國say no,英國佬都唔知。英國佬估計,係上面可能想一次過解決香港的短期及中期問題,而唔單只剩係去搞新界租約的事。
 
我就估,英國佬可能低估咗北京領導層之民族主義、國家統一、領土完整之決心。對西方國家來說,呢啲說法都幾陌生,但係呢啲係上面對港政策嘅一個核心部分。我估北京係怕,如果英國佬咁樣做,即係將1898之「展拓香港界址專條」(係展拓,唔係拓展),即係新界租借予英國呢件不平等條約,變相承認之,甚至願意進一步「喪權辱國」,將租約變成永續,即係將英國侵佔永久化及法律化,咁樣仲衰過滿清,點同歷史及民族交代?
 
理解呢樣,就會知道,上面誓將某些青年抓下馬,既可能有權鬥因素,但國家民族等事,亦係一個主要原因。
 

回首頁      列印

 

/128



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊