2016年12月16日

 

廣告人語 - 畢明
把廣告做成爛罐頭

2016年10月13日
   

 

在NowTV看見一個銀行的廣告雜誌(好似係),我再次泛起對這種廣告形式的結構性質疑。
一張餐桌,兩個人,右一個銀行代表,左一個稀疏灰髮白長鬚主持(?),一問一答,一五一十,一板一眼,硬資訊硬交流硬唸對白,疑似「主持」又生硬,明顯是廣告商代表更生硬,兩個人都沒有與觀眾溝通的意思,你有你唸台詞,佢有佢說要說的稿,每一次問與答的不專業,都一樣,其實要看下去真的很難,即是趕客。唔通睇你兩個在鏡頭前鬥唔自在咩,梗係盡快轉台或熄機cut lost啦。
首先,是否廣告雜誌,就不必QC?就算是最例湯例水的行貨,都有最低要求啩,看這個廣告雜誌,根本是只要兩個人成功讀完稿就收工萬歲,零要求。兩個人一問一答,有否語氣交流、兩個人之間,和觀眾之間,又有沒有建立溝通關係?
是但啦。全條片都是「是但」,我以為製作罐頭,都要好好睇睇。原來唔係。廣告這回事真是愈做愈爛。                                
https://www.facebook.com/BudmingBudming

回首頁      列印

 

/64



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊