2016年12月16日

 

月巴事 - 月巴氏
嗱,這就是我的傑出中年Formula!

2016年10月12日
   

 

從少年時開始我就猛同自己講:我.要.成.為.傑.出.青.年!無奈已經人到中年,仲叫青年?太掹車邊(我查過,傑出青年要表揚的是21至40歲青年)。
做不成傑青,但不排除有一日做到傑中(而不是廢中)。
問題是,怎樣才配得起「傑出」二字?要對社會作出勁大貢獻?抑或要為香港人未來謀福祉?原來都不是。新一屆傑青話我知,「傑出」的真正和唯一重點是:完全專心一致,只為完成一件事。
用兩年供甩層樓,well,我自問做不到,但有一件事,我超有信心必定做到,而且做得比世人好——食buffet!我好有信心,在兩年內(其實一年都夠)、不論好食定難食,食晒全港各大小buffet!我甚至晨早寫定第時唔知邊日上台攞獎時的演講詞。反正已經寫好,決定先同大家分享,勉勵一下在人生中從未傑出過的你同佢。
1.我由大學開始狂食嘢,因為我想練大個胃。我記事簿第一版同埋封面永遠黐咗嗰期飲食雜誌嘅buffet推介,不停提自己「點解我要咁努力,點解我要咁辛苦」,嗚嗚。
2.我讀大學時,每一日夜晚6點到12點幾都係食嘢,一年除咗年初一之外,我日日都係食嘢(注:其實年初一都有食嘢,不過係食齋。我預感有朝一日會有食店推出齋菜buffet,讓我狂食齋滷味)。
3.我好需要搵一份工作,可以俾我用最短時間,唔需要排隊食嘢;即係waiter一定唔啱我,我從來冇諗過做waiter。如果真係想狂食buffet嘅人,你要搵一份工作,可以俾你任食(所以我做了食版記者),如果你願意付出,係可以用最短時間,同一個食咗十年二十年「散嗌」(即a la carte)嘅人平排……Sorry其實連我都不太知道自己講緊乜,但唔緊要,社會上好多被認為「傑~出」的人形生物都經常發噏風,或講I don’t know。
4.我從來唔會同同事去茶餐廳。我同同事感情普通嘅啫,因為我唔得閒同佢哋social,我要不停咁樣食囉。
5.「食buffet」比起我身邊嘅朋友、目標都大,所以我要付出嘅嘢比佢哋多,十年加埋我睇唔夠五齣戲同五個演唱會——就算睇,入場前都不忘買定熱狗爆谷燒賣司華力腸腸etc.。
6.我有條formula,一個人食buffet可能要攞夠二十碟先會回本/食到嘔,咁你計一計,人哋食二十碟嘅effort,你可唔可以用五碟時間,即係我每一碟要比人哋攞多四倍、食多四倍嘅嘢……實在非常crazy。
講到尾,我希望用我親身經歷話俾家長聽,小朋友考第一、比賽攞第一,唔代表佢將來嘅食量都攞第一。最緊要係識做人識做事——同埋識揀嘢食,邊有人食buffet第一碟就仆去拎炒飯炒麵嘅呢?
如果我真的憑食晒所有buffet而被表揚,你會戥我高興抑或覺得班評審嫌命長?但既然一個擁有無比買樓決心的人可以被認為「傑出」,Why一個擁有無堅不摧「食buffet之魂」的月巴佬就不能?
OK,你說買樓要俾真金白銀,難道我食buffet就唔使埋單?可以拍拍籮柚就走嗎?
OK,你說買樓是香港人生在世的重中之重,難道「食」這一環就輕飄飄?回看人生在世四大綱維「衣食住行」,「食」,先於「住」(但首要還是「衣」,你可以nude住見達官貴人,但不會nude住去睇樓買樓吧)。
Yes,塵世間有啲嘢真的好難定義,但也有一些,好易,例如「碩士」——只要你真係有讀兼成功畢業咪得囉。
所以在我邁向傑中之路的同時,點都會讀埋個碩士(嗱嗱嗱我真係讀緊),以便第時俾記者問起,無需委託律師協助跟進。


撰文:月巴氏
facebook專頁:
https://www.facebook.com/fatmoonba
blog:http://fatmoonba.blogspot.com/
email:fatmoonba@yahoo.com.hk

回首頁      列印

 

/48



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊