2016年12月16日

 

廣告人語 - 畢明
調轉來打

2016年10月05日
   

 

你有你認為好創作要有深度有concept,但世上事實係養眼好睇表面夠sexy已經有市場,唔使深度的,官能係吸引。好啦,既然如此,有廣告索性專門“execution driven”,製作帶動,一味派eye candy甜住你睇落去,起碼畫面花俏目不暇給;但走這路線一定要夠視覺美味刺激,Audi汽車似乎非常明白這個道理,加上駕駛本身,揸靚車的操控、速度,是很官能的享受,於是,就來一條像荷李活A級動作片的製作!看一男一女,一路在酒店內大打出手,拍攝、美指、運鏡、特技、動作、完全是《職業特工隊》湯告魯斯的貨色,爆玻璃穿牆碎樽,打到飛天遁地,落花流水。
不過,單是咁,未夠。
純單純動作,已經太濫,荷李活都拍到爛,咁,what’s the catch?
如果連場動作,流水落花,是回帶式播出呢?第一鏡是尾鏡,尾鏡回到故事開頭,那就不同了,變成不一樣的官能。回帶不是新,但咁樣玩,有新意,Audi把舊手法玩出新意,爽!
https://www.youtube.com/watch?v=h5DWjntbMUk            https://www.facebook.com/BudmingBudming

回首頁      列印

 

/48



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊