2016年12月16日

 

飲食事典 - 阿鼻
Hangry Arabia

2016年09月30日
   

 

Hungry+Angry=Hangry。
Hangry是種很微妙的身心理狀態,引起的原因可能是嬲到餓、又或者是餓到嬲。譬如我公司就有種劣質文化:由有人提出「不如去食lunch」到真係放到第一啖飯入口,往往需時個幾兩個鐘,主因是同事們要為「去邊度食」達成共識,免得順得A情失B意。而一些食乜都冇所謂的同事往往很快就會進入餓到嬲的hangry狀態,有時甚至會拂袖而去自己食canteen算數。
解決hangry,唯有怒食。我們香港人食慣buffet放題,當然知道何謂怒食——前世未食過嘢+呢餐最後一餐㗎喇——可能是我們的窮性太強吧!但你又怎猜得到以有錢馳名的沙特阿拉伯,也會出現驚人的hangry畫面?
是咁的:為慶祝23/9沙特國慶,當地一家大型連鎖漢堡包店KUDU大解慳囊,宣布在當日免費派burger,客人只要入店就可以一人拿一個價值約40蚊港紙的burger(圖)。
咁大隻蛤乸,吸引了大批大人細路去領取。然而很快就演變成洗劫活動——班客跨過櫃枱佔領廚房,先是攞包其後見乜擸乜,沙特人真的hangry了。
沙特有錢人所共知,但其實自從油價大跌後,他們也開始知道苦字點寫。例如他們的多種日常支出(包括違反交通規則的罰款、考車牌、申請護照等等)都有50%的石油資助,這些資助10月開始便會取消。
沙特人唔可以再立亂開快車,難怪會hangry了。


微博 t.sina.com.cn/nosechoy
並請在FB搜尋「阿鼻的飲食字典」並於10秒內按Like

回首頁      列印

 

/96



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊