2016年12月16日

 

生於飛命 - 陳俊偉
將法式海鮮拼盤帶走

2016年09月23日
   

 

旅遊巴黎,很多朋友都想到著名海鮮餐廳吃一趟法式海鮮拼盤,生蠔、鮮蝦、大蟹共冶一爐,美味非常又賣相繽紛,最適合拍Selfie惹人豔羨,或者放在Instagram招徠多Like。
不過,這種海鮮拼盤,並不是太便宜,在香港固然定價很貴(多得地產霸權),在巴黎亦可以一頸血,視乎拼盤的內容及品質,某位咀刁朋友曾點選好幾款靚海鮮,結果埋單時每人花了200歐元!消費額根本是米芝蓮三星餐廳水平!
各位若想慳儉一點,大可到標明為Poissonniere(即是「魚檔」)的店舖訂購外帶式海鮮拼盤,消費往往可低至每人25歐元。較早前我在Rue Des Martyrs的店舖訂了一盤4人分量,內有兩打Gillardeau生蠔、一大隻肉蟹、多隻野生大蝦、幾隻小龍蝦、多隻美味小螺,每人只不過盛惠40歐元。
你知道Gillardeau生蠔在香港售價多少嗎?至少港幣$60一隻啊!

陳俊偉
飲食及旅遊寫作人、專欄作家、電台旅遊節目主持人、電視節目資料顧問、烹飪比賽評判、食評家。身份太多,未能盡錄。
www.facebook.com/chanchunwaiwai

回首頁      列印

 

/108



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊