2016年12月16日

 

月巴事 - 月巴氏
粗口恆久遠,一講永留存。

2016年09月14日
   

 

一個人(曾經)爆粗,竟能帶來震撼過哥倫布發現新大陸的效果。哥倫布泉下有知,不排除也會爆粗。

當我從Facebook得知新任港姐冠軍曾經(因年少無知和受大學狂熱氣氛影響)爆粗,我第一個反應是:X,乜原來港姐已經舉行咗嘞?(Hey,唔知港姐舉行咗,好出奇咩?)
但在我年少無知的時候,也曾是個每逢港姐決賽夜定必坐定定欣賞的小伙子,自然知道港姐必備條件:美麗與智慧並重——留意,當中不包括「不能講粗口」。
講粗口者,不代表樣衰;不爆粗者,也不代表必美。
講粗口者,不代表冇智慧;不爆粗者,也不代表必定好有智慧。
有人總是堅持一點:爆粗,就是不斯文或冇禮貌或冇家教表現(但好多人說得一口流利粗口,不是自修就是街外人教),更曾經有(所謂)女歌星透露,讀中學時在廁所對自己講咗句「X街」(「X街」是否粗口?好具爭議性),嚇到成個人打冷震(好人好姐做乜要對自己爆粗?謎)。
我從不認為人生在世是有講粗口的必要,但也不認為有堅持不講粗口的必要——只是一個選擇。就算你講,但講幾多?講晒定只講某幾個字?純屬閣下自由。
重點是:在甚麼情況下動用粗口。像我,每當同某位識於微時的爆粗朋友在街頭難得相遇,必定異口同聲望實對方笑喊一句:「XX呀!」Well,我承認這句「XX!」是完全沒意義的,又或它的意義,只是等同我們日常使用的「你好」,或「Hello」,反正我倆都深切明白動用這句「XX!」時的真正意義——但有一點必需注意,我倆都只會講「XX」,通常跟隨其後的那兩粒字,絕對不會講埋,因為一旦講埋,整個句子就變成在指涉另一個(不在場的)人,而不是在問候眼前人。我倆都太清楚「XX」的使用原則,不會踰越。
而當面對唔太熟或不爆粗的朋友,我會講番「Yo」或「Hi」或「喂~」或「你好」。一個成熟人士的成熟語言使用,從來都具有針對性(所以實在不明白why一個人會同自己講「X街」)。
至於爆粗是否純粹因為「年少無知」或「受大學狂熱氣氛影響」?1.「年少無知」——如果「年少無知」真的構成爆粗原因,就難以解釋why大人及老人家依然在爆粗。2.「受大學狂熱氣氛影響」——「大學狂熱氣氛」或許真的會影響一個人爆粗,但why咁多冇讀過大學的人都能爆粗如儀?是撞邪?抑或有其他嘢作祟?
所以當一個人針對某條友(或呢條友所做的事)而爆粗,他/她就是認為:只有粗口(這種特別語言),才能如實地反映、表達某條友(或呢條友所做的事)對他/她引起的情緒迴響——他/她根本完全知道所動用粗口的箇中意思,而絕對不是無知。
據說港姐已經立即回應了(回應中沒有動用任何粗口),只說自己選完港姐,成熟咗成長咗,明白到同一件事可以有好多睇法同真理,要有包容開放心態blah blah blah……咁即係點?終於明白自己當日鬧錯人?再加上(受大學狂熱氣氛影響)用到粗口去鬧,以致錯上加錯大錯特錯?
我不知道年少的她是否真的無知,只知道那港姐冠冕變成金剛圈,箍實了她。
所以更有智慧的做法應該是:唔答,又或只回應一句;不如你話俾我知吖Hey!
(Well,其實我仲未知新任港姐冠軍叫乜名,不過你唔使話俾我知。)


撰文:月巴氏
facebook專頁:
https://www.facebook.com/fatmoonba
blog:http://fatmoonba.blogspot.com/
email:fatmoonba@yahoo.com.hk

回首頁      列印

 

/56



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊