2016年12月16日

 

Fashion and the City - Fashion and the City
Fashion Now & Then

2016年09月12日
  • Martin Margiela 98年秋冬系列的膠袋背心,有興趣問價的可去Byronesque Vintage的Instagram問吓。

  • Martin Margiela 00年秋冬系列牛仔褲,當年我一見驚為天人,無諗過一粒鈕,就可以將肥佬褲變成天橋裝。

  • Balenciaga 01春夏系列,素材豐富到不得了,Alexander Wang最後一季SS16 Balenciaga都係玩白色,睇番高下立判。

  • Balenciaga 16春夏

  • COMME des GARÇONS 96秋冬

   

 

時裝周開鑼,紐約算是回應時代步伐最前的一個,之前鬧得沸沸揚揚的「see now,buy now」模式,Tom Ford、Tommy Hilfiger、Thakoon等率先試行,完騷後天橋新衫可以即買即著,唔使等下季;與其說是回應時代的呼喚,不如話係尋找銷售金鑰匙更貼切,High end市場停滯,Fast fashion抄款又快,品牌唯有以快打慢,期望消費者霎時衝動按下buy那個掣罷。


回應時代呼喚
要回應時代呼喚的,不僅是時裝品牌,時裝傳媒也面對同樣的挑戰。BBC剛推出的紀錄片《Absolutely Fashion:Inside British Vogue》,導演Richard Macer花了9個月時間待在《Vogue》辦公室,第一集就找來英版《Vogue》總編現身說法,講今日Instagram時代印刷媒體面對的困境,片長約1小時,我未看不知有否堅料爆,有心人已將首集放上YouTube,隨時被指侵權會下架,有興趣的要搶先看,唔好等我recap啦。
 

新媒體舊作品
善於運用新媒體,就算是舊作一樣能引來注意,she_comes_in_techicolor可以說是Instagram網民的時裝寶藏,最近同Byronesque Vintage攜手,搜刮神枱設計師絕版作品發售,有Martin Margiela、COMME des GARÇONS、Nicolas Ghesquière主政時期的Balenciaga等,件件都係collector’s item。睇相憶「故」人,嗰份歷史感穿透個mon湧出來,家陣仲可以擁有,但索價當然不菲,即刻摷吓自己衣櫃,我都有件96年玲姐的乾濕褸(又暴露年齡),諗起自己都有幾件心愛設計師的舊作,都算掹車邊一個惜衫人,同今時今日買買買,穿著一季就丟的fast fashion一代講,唔知佢哋會唔會明?


Fashion and the City  雜誌小薯仔編輯一名,誤打誤撞亂入時裝beat多年,愛時裝作為創作的一面,憎時裝的snob及離地。
 

回首頁      列印

 

/56



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊