2016年12月16日

 

糧草先行 - 士兵
築地かとう 由,打咩,變,成熟,客。

2016年07月22日
  • 1.號稱魚中鵝肝嘅鮟鱇魚肝,喺日本見到就叫啦。

  • 2.如果冇鮟鱇魚肝,鮟鱇魚汁亦係不錯嘅代替品。

  • 3.寒鰤刺身,唔係成日有,通常冬天先有得食,因為野生關係,油脂唔算多,入口不腥而甘甜味慢慢滲出嚟,都係見到就叫啦。

  • 4.食咗幾次汁煮,轉轉口味食鹽燒喜知次,雖然鹽燒會令魚油減少,但依然夠油香,仲皮脆肉嫩添,不過都係汁煮好食啲,因為鹽燒冇咗魚肝。

  • 5.汁煮喜知次,每次嚟食嘅質素味道都差不多,全身脂肪,翅邊位有半透明膠質,入口又滑又香,加上微甜醬汁,真係好食到我想講粗口,豆腐隔籬嗰塊魚肝亦超好食。

  • 6.由打咩變成熟客,有圖有真相。

  • 7.かとう今年11月會搬去豐洲,可惜我最like嗰間咖啡店愛養決定結業,唉。

  • 8.かとう門口唔會有長長人龍,去咁多次只係今年復活節嘅星期六朝早,有八個人排緊,其中六個係日本人。

   

 

隨著築地搬去豐洲日子愈來愈近,不捨心情亦愈來愈濃,有啲嘢拆咗就係拆咗,場內一啲老舖、人和事,仲有我喺度留低嘅腳毛亦會隨之消失;而我嘅腳毛,只在場內和食店かとう枱底留低,因為我去築地係唔會食壽司,晨早流流排幾粒鐘食十件八件生嘢,我情願花時間去原宿goro's排隊抽籤買毛好過。
記得幾年前,我同朋友A第一次到訪時,門口冇人龍,有兩個外國遊客早我哋一步入舖頭,舖面一位女大將大聲一呼:「no english menu !! no sushi!!」然後手指指向右邊!即係點?叫佢哋過主囉,兩個鬼佬冇癮離開,之後女大將再向我做一個交叉手勢:「打咩 !! 」見到咁嘅情況,心口涼了半截,好彩我一早準備好日文cap圖,用電話示意想食汁煮喜知次,女大將便招呼我哋坐低。
坐我隔籬一位婆婆,正正就係享用緊汁煮喜知次,枱面仲放咗支麒麟啤,見佢吃一口魚再呷啖啤酒,再細細聲:「美味い~~」然後向我微笑一下;而我朋友隔籬係一個似喺築地工作嘅男人,邊叼著一支煙邊睇報紙邊食生蠔汁,非常豪邁。かとう真係典型日本食堂feel,成個氣氛正到不得了,從此就愛上咗,之後每次來東京都要去食(總共食咗六次)。直至最近一次幫襯,女大將認得我,一入舖就向我揮手打招呼,嗰一刻真係非常感動,喺東京和食店由打咩變成熟客,咁大個仔,真係第一次。
難得係かとう唔會為咗做遊客生意,去改變自己放棄舊客人,唔似得香港一啲食肆為咗賺錢,餐牌變殘體字、味道變辣變重口味就晒大陸遊客。所以大家去かとう嗰陣記得準備好資料叫嘢食,唔好聲大大,斯文啲唔好失禮人,要尊重一個喺築地場內遊客比例最少嘅好地方。幸好,呢間我最愛嘅和食店,今年十一月鐵定會搬去豐洲,下次再去東京時必定拜訪。


地址:東京都中央區築地5-2-1築地市場8號館


饞咀,成日想食好嘢,卻一星期食足五日外賣飯盒嘅am730死肥仔創作總監。
電郵:springkwok@am730.com.hk

回首頁      列印

 

/128



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊