2016年12月16日

 

糧草先行 - 士兵
牛一‧牛扒 Morton’s of Chicago

2016年04月15日
   

 

相信大部分人都喜歡切蛋糕慶祝生日,不嗜甜的我,生日最憎就係切蛋糕;而作為一個牛魔,最喜歡切牛扒慶祝。所以每年踏入4月份,我生日指定動作就係劏!牛!而今年劏死牛嘅地點就係Morton’s of Chicago。
位於尖沙咀喜來登酒店4樓的Morton’s,裝修典雅燈光柔和舒適,枱與枱空間足夠,氣氛冇一般高級餐廳咁拘謹。本人是日生日,menu頂部特別印著「Happy Birthday, Spring!」Sweet!負責招呼的Waiter(佢叫Gordan)知我第一次嚟人生路不熟,成份menu逐隻字同我介紹,落單前又特意叫人拎咗成盤扒出嚟逐塊講解,對於唔知揀乜好嘅牛扒初哥,呢兩個step絕對有用(我呢個牛魔一早就對Bone in Ribeye虎視眈眈),分量控制方面,Gordan亦會不時作出提點(美式扒房portion偏大),服務絕對係好到加零一。
洋蔥包(免費)──包夠熱面夠脆,內裡非常軟熟,入口充滿洋蔥香,用手搣特別好食,沙煲咁大個包一陣間就消失咗,食完半飽,之後塊扒點算。
Jumbo Lump Crab Cake $195──以往食過嘅蟹餅,蟹肉少洋蔥多醬多兼煎到一劈嘢,Morton’s嘅蟹餅則完全相反,蟹肉多洋蔥少醬少兼煎到焦脆,入口啖啖肉,食到一半想叫多一件被朋友喝止(生日都冇情講),呢件蟹餅暫時喺香港食過最好。
Morton’s Salad $150──食沙律最緊要係個汁,呢個汁充滿blue cheese,加上鯷魚,絕對重口味,食完齒頰留香。
Bone in Ribeye 22oz $740──是夜主角,表面烤得焦香,完全將肉汁緊鎖,火候控制恰到好處,medium肉帶粉紅非常juicy,肥膏位入口極邪惡,需知道帶骨肉眼比一般肉眼牛味更濃,加上係美國牛就濃上加濃,所以呢塊扒牛味極重,唔係一般餐廳可以食到,純講牛味的話真係好吃得沒活說,澳洲牛日本牛永遠輸喺牛味呢一點。
Jumbo Asparagus $115──燒露筍鮮嫩無渣又大條,香醋汁夠酸度,有助減去牛扒肥膩感。
Sauteed Spinach & Button Mushrooms $115──蘑菇超甜菠菜亦好吃,沒有過重的調味,是清味蕾的好side dish。
p.s. Morton’s of Chicago將會列入Spring飯堂之一。


地址:尖沙咀彌敦道20號香港喜來登酒店4樓
電話:2732 2343


饞咀,成日想食好嘢,卻一星期食足五日外賣飯盒嘅am730死肥仔創作總監。
電郵:springkwok@am730.com.hk

回首頁      列印

 

/104



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊