2016年12月16日

 

Ray手記 - Ray
各大攝影器材品牌 柴灣碰頭

2016年03月24日
   

 

由香港專業攝影師公會(HKIPP)舉辦的「柴灣日」,今年踏入第5屆。一如以往,今年又有各大攝影器材品牌贊助,除了近期在網絡廣傳的Canon與Nikon外,仲有攝影界無人不識的Sony、石利洛(Shriro),以及燈光器材與配件嘅耐索(Nexor)、Profoto及Zeiss等,全部會喺本周五及六復活節假期間,喺柴灣工業城1期碰頭。
一連兩日嘅活動,特色攝影示範項目豐富,好似依家去親食飯都係手機食先的時代,梗係想知點樣將食物影靚啲,Ray就推介去睇著名食物攝影師汪恩賜「汪大師」嘅示範,今屆大師將首次邀請大家品嘗涮羊肉,見證一場煙霧迷漫的驚喜。仲有,依家流行的航拍,到時將會由HKIPP會長關啟榮示範。
但係鍾意研究攝影嘅都追求傳統技術嘅味道,其中由資深商業及藝術攝影家張益平分享濕版攝影嘅樂趣,呢啲就係數碼無法取代嘅。另外,一般人難得有機會用近30支閃燈形成壯觀嘅燈影陣嚟影相,今次就由時裝及商業攝影師周柏豪為大家示範呢場實驗。
Ray見到HKIPP新聞稿介紹嘅第一句:「這是一個人人都是攝影師的年代,卻又是一個攝影技術流失得最快的年代」,都擔心光圈、快門、景深、燈光效果……等技術逐漸流失,所以都想去見識下,最正係免費入場,但要留意每場示範嘅時間,可以瀏覽公會的網站www.hkipp.org或Facebook:HKIPP Chai Wan Day嘅時間表。呢次喺辦公時間以外都可以同各大品牌交流了。


投身傳媒工作多年,由市場研究做起,一直與公關、廣告、新聞界結下不解緣,心境永遠青春。

回首頁      列印

 

/80



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊