2016年12月16日

 

糧草先行 - 士兵
為食到九州 無敵燒咖喱飯 焼きカレー

2015年12月24日
  • 除咗上戶彩,AKB嘅宮脇咲良同生駒里奈,仲有竹中直人都係座上客,名副其實明星店。

  • 1.預熱焗飯盤 2.先放咖喱醬喺底 3.再放160g白飯 4.加洋蔥青椒絲生雞蛋放中間
    5.淋上咖喱醬 6.mix芝士鋪面放入焗爐300度焗8分鐘即成 (圖片:Bear Fruits Website)

   

 

今時今日喺香港百物騰貴,食個下午茶餐動輒四五十蚊落樓(凍飲加兩蚊或以上),貴之餘質素仲要係飼料級別(我知我咁講好衰,侮辱晒啲飼料),啲豬牛雞扒入口一朕乸粉味,真係撈飯貓都唔食,所以我近年就好似吳得掂咁一得閒就飛去日本,因為日本食嘢好正㗎、真係好正,真係好多嘢食,我有一次去九州,食咗個咖喱飯,好正,可惜不是任食。
而呢個咁正嘅咖喱飯就係位於北九州門司港駅附近的Bear Fruits,話說有一次睇到個日本飲食節目,主持人連同Kis my ft2成員藤谷太輔介紹這裡的咖喱飯,並由店長森野高史親自製作,由咖喱+飯+洋蔥+青椒絲+生雞蛋+咖喱+芝士咁一層層組成,整個煮食過程睇得一清二楚,即叫即造熱辣辣,藤谷吃時大叫Umai~~~~,真係隔住個芒都聞到咖喱香,價錢仲只賣850円(約$54)!作為觀眾嘅我,除咗狂吞口水,就係下定決心飛過去食。結果沒令我失望,咖喱飯上桌時焗盤四邊氣泡不停噗噗噗地跳動,陣陣咖喱香氣四散,用匙羮在面層厚厚嘅芝士輕輕一畢,完全牽晒絲,喺中間再畢一羮,OMG!蛋漿傾瀉而出,高溫之下雞蛋竟然可以keep到咁嘅狀態,十分神奇,呢隻蛋絕對係靈魂之一。而主角咖喱亦十分香濃,沒有一般日式咖喱過甜的弊病,反而隱隱暗運辣勁,非常惹味。嗜辣者可以自加辣粉,個人覺得唔加最好,因為食到中段我開始有鼻水,要呷啖sapporo解解佢;呢個咖喱飯1,050円(加牛肉貴200円)比起香港啲飼料真係超值,食完仲可以欣賞門司港四周圍嘅建築,呢度冇拖喼冇搶奶粉冇排隊入名店人龍。
人龍,只有上戶彩都大讚的Bear Fruits才有,真係好正。 (待續)

地址:福岡縣北九州市門司區西海岸1-4-7   門司港センタービル1F
營業時間:11:00 ~ 23:00
交通:由博多站乘鹿兒島本線往小倉特急,再轉乘火車至門司港駅(千萬唔好坐各站停往門司港或小倉的火車,除非你想睇風景兼瞓個覺),想快的話,可以由博多站坐山陽新幹線往小倉再轉乘火車至門司港,時間快好多,錢亦要俾得多。


士兵~饞咀,成日想食好嘢,卻一星期食足五日外賣飯盒嘅am730死肥仔創作總監。
電郵:springkwok@am730.com.hk

回首頁      列印

 

/64



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊