2016年12月16日

 

飲食事典 - 阿鼻
消失的2.5噸

2015年10月30日
   

 

這世界有很多種人民公敵,其中之一種,叫做「油浸都唔肥」。
這種人,無論是居家旅行抑或遊埠探親,你都只會在FB看到他分享一日三餐,餐餐都係大魚大肉一枱都係,往往加多句「飽到上喉嚨!好在喉嚨同天靈蓋之間仲有位擺嘢,去食甜品先!」之類的感想。而他仍然能夠比瘦還瘦10磅,面色、樣子、外形甚至還可能令人有「呢條友係咪厭食?」
對我們「飲啖水都肥」的人而言(sorry其實我也是隸屬油浸都唔肥組的,說「我們」只為埋堆/增加親切感),這種食咗都唔吸收的人簡直就是浪費地球加速人類滅亡,腸仔煙肉屬一級致癌物根本就係世衛諗條橋出嚟整治呢班人㗎啦!人民公敵當之無愧。
咁,以下這位朋友就堪稱人民公敵大隊長了。年紀輕輕的Peter Nickson(圖)在英國Bradford經營一家pie工場,出品專供給大型連鎖超市Morrisons,是全歐洲同類工場中規模最大的一間。才32歲已經咁樣,俾著你係佢,你會點?提早退休啦梗係!Peter卻沒不像我們般膚淺,他最近剛剛慶祝開業10周年,為過去這十個年頭埋單計數,他每個工作天都親口測試工場的出品,例牌要吃三個用來測試品質的pie,加埋重量大約950克,一年下來就是250公斤──所以這些年來他一共吃下2.5噸的pie!
最叫人氣憤的,是身高6呎的他仍然只重168磅。食咗2.5噸嘢都完全唔長肉,呢個世界仲有冇天理?
更叫人氣憤的,是他仍然很愛食批,喺公司食完仲會帶返屋企做晚餐,因為「只有批能夠帶俾我溫暖嘅感覺」。
人生贏家都算啦,可唔可以唔好贏到盡?


阿鼻~微博 t.sina.com.cn/nosechoy
並請在FB搜尋「阿鼻的飲食字典」並於10秒內按Like

回首頁      列印

 

/112



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊