2016年12月16日

 

飲食事典 - 阿鼻
成功需胃幹

2015年10月16日
   

 

常言道:成功需父幹。
為甚麼以前的人輕描淡寫就可以白手興家隻手打天下;現在的人無論買樓、做小生意,多多少少都需要父母幫手/資助?年輕人真的廢到如斯地步?
「現代生活太貴」才是問題癥結吧!就當你戒絕一切娛樂不煙不酒不賭博苦得只剩下吃,垃圾級別的lunch也索價五六十,當中的大半是幫人交租的;好啦當你連lunch都是吃屋企的隔夜飯,難道你能行路返工?難道你仍然用Nokia 8210?難道你收工回家就係乜都唔做乜網都唔上、瞓上床開收音機等聽天空小說?
 
如果你靠做苦行僧然後成功買樓上車,真係恭喜晒。但既然捱得到咁慘嘅所謂生活,咁又何必買樓?點解唔直接出家呢?(定慧寺應該就快有住持空缺,請把握機會)
現代生活除了貴,有時也有幾分amazing,任何事都可能發生。要是你的父親沒有苦幹過、甚至你根本是無父無母的孤兒,現在有個大好的創業機會:紐約市一家名為Don Chingon的taco shop為慶祝新開,說只要客人單人匹馬在1小時內吃得完一個burrito+一杯Margarita,便可以得到該餐廳的10%股份!
「哦~~~大胃王挑戰嚟啫!有幾難吖!食唔晒最多咪俾錢~」聽埋先:該墨西哥捲餅有10磅牛豬雞肉、10磅飯、3磅芝士、3磅salsa醬、再加3磅牛油果和豆類,連外皮總共30磅──等於一個3歲細路了。還有那杯Margarita,是用墨西哥鬼椒調製的。規矩還包括:一開始食就唔准去廁所、唔准嘔、更要先俾150美金報名(食唔晒可以拎走)。NY Daily記者Gersh去試(圖),一個大男人辛辛苦苦才吃了十分一,你說創業多艱苦啊!

微博 t.sina.com.cn/nosechoy
並請在FB搜尋「阿鼻的飲食字典」並於10秒內按Like

回首頁      列印

 

/112



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊