2016年12月16日

 

墨寶 - 陳偉霖
抵得諗

2015年08月17日
   

 

「剛剛出嚟做事嘅後生仔就最緊要識得抵得諗,肯蝕底,成功嘅機會就必然大增。」相信唔少人都從長輩或前輩都聽過呢一句非常鼓勵性的說話,甚至這句話會有人視之為教訓。可能從石器時代開始每一個時代的長輩及前輩的成功,或多或少是因為他們自己肯吃苦,夠蝕底。
但今天2015還適用嗎?我覺得未必完全適用。今時今日,作為剛出來打工的後生仔,表示自己肯吃苦夠蝕底,人事部就會請的嗎?人事部可以因為咁而不看學歷不理他過往的工作經驗嗎?上司或老闆常常勉勵下屬要成功就要比人努力多十倍,領2萬蚊人工可以做到領20萬人工做的事就離你的成功又邁進一大步了!那若然你想你的事業想更上一層樓的話,你會很樂意用20萬去聘用一位市價大概只需要2萬元的員工嗎?未成功的人就應該吃苦,蝕底?那已成功的又會否奉獻多一點,給多一點甜頭給未成功的人呢?
當然我也聽過一些上司說如果佢做足2萬蚊人要做嘅嘢,今時今日已經可以升職了。但這個概念也是錯的,你會去一間咖啡店買杯$30嘅咖啡,飲完之後覺得佢值$30而會多付$20嗎?記住,值跟抵是兩回事,你去買一杯正價$30的咖啡,飲完覺得佢應該值$50,所以你多付$20是你應該的,你付正價就是你多賺了,你覺得抵咗,某程度上算是佔了人家便宜。所以,你覺得而家用2萬蚊請回來的員工是不值的話,你應該立即炒咗佢。同一道理,若然你覺得他值2萬蚊人工的話,那維持原狀直到你覺得他抵才讓他加人工就好了,這也是推動了半個世紀仍未被廣泛應用的公平貿易的意義所在。 williamoutcast@gmail.com

回首頁      列印

 

/48



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊