2016年12月16日

 

糧草先行 - 士兵
$1180的free flow Dom Pérignon Sunday Brunch

2015年07月17日
  • 神戶牛鵝肝漢堡

  • 松露班尼迪蛋鬆餅

  • 芝士盤

  • 風乾火腿

  • 壽司/黑松露蛋

  • Macaron

   

 

自助餐對於我來說,從來都是蝕本交易,因為自從成為中佬之後,胃口開始慢慢減少,加上大部分自助餐或者Brunch都有一個共通點,就係有大量家庭客,當中通常有兩個化骨龍,通常咁啱係一個會喊一個會喺你攞嘢食時四圍跑,最討厭(喊嗰啲&甩繩馬騮嗰啲)細路的我見到就煩,試問仲點大快朵頤?
以上問題,Ritz Carlton118樓的Ozone一次過幫我解決晒。定價$1,180的Sunday brunch,當中包括任飲2005 Dom Pérignon,無論你飲唔飲酒,大人定細路,一律劃一收費,如果一家四口就要五千蚊落樓,不太划算吧;試問,當我一邊飲Dom Pérignon,一邊欣賞ICC最出名的靚景,忽然傳來細路大喊聲,而阿媽又不停鬧「嗱我數三下你同我收聲!」之際,另一個細路又不停周圍走的話,我杯香檳點算?我個維港靚景點算?
食物方面,貴精不貴多,款式以前菜及甜品為主,大部分同香檳非常合拍,包括火腿、芝士、沙律及甜品等,主菜用料亦屬頂級,重質不重量,不會大大件填飽你個肚,所以Ozone無論在食物飲品同環境設定實在出色,$1,180能夠令我寧靜地享受美酒佳餚,實在物有所值。
‧沙律蝦/壽司─沙律蝦非常爽彈,醬汁味道清新,我前後拎咗四次,好吃!壽司件件手握,魚生與飯比例一流,多吃幾件亦不覺飽肚。
‧風乾火腿/芝士盤─西班牙iberico火腿,看色澤已知好吃,入口油分充足,吃一片呷啖酒,美妙;熟成芝士有西班牙的idiazabal、法國comte及數款羊奶芝士,當中有一款羊奶芝士羶味非常濃烈,好似十隻羊約埋一齊衝入你味蕾咁,厲害。
‧松露班尼迪蛋鬆餅─鬆餅底加半生蛋,微微熱力逼出松露香氣,配上菠菜簡直完美配搭,可惜友人略嫌松露唔夠香,扣少少分。
‧神戶牛鵝肝漢堡─神戶牛+鵝肝=好食。呢個係定律嚟。配搭絕對重口味,當你有杯酸度非常Balance的Dom Pérignon在手,食多個都仲得。


2005 Dom Pérignon
2005對於Dom Pérignon來說可是艱難嘅一年,天氣溫暖,雨水又少,充滿暗湧,雖知道香檳區的氣候最為嚴寒,需要極大溫差造就的香檳,眼看著一年收穫將被報銷,慶幸9月中天氣開始好轉,才得以釀造出產量較少的2005 Dom Pérignon;而2005 Dom Pérignon為了控制酵母發酵情況,產生更多氣泡,用了9年時間窖藏。
士兵酒評:noise有乾果香、烤麵包、奶油等等;入口泡沫極幼細滑順,帶有礦物氣息的清爽感,結構及酸度平衡,回味ok,喝得非常舒暢!雖然沒有02或者04年般極具潛力,但05嘅Dom仍然滿載著香檳應有風格以及華麗感,所謂早喝早享受,我最後還是到酒舖買了兩瓶自用。


地址:尖沙咀ICC香港麗思卡爾頓酒店118樓Ozone
價錢:$1,180/位(無限量添飲Dom Pérignon香檳)
供應時間:星期日12nn-3pm     電話:2263 2270


饞咀,成日想食好嘢,卻一星期食足五日外賣飯盒嘅am730死肥仔創作總監。
電郵:springkwok@am730.com.hk

回首頁      列印

 

/120



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊