2016年12月16日

 

糧草先行 - 士兵
台‧味!

2015年06月05日
  • 富霸王

  • 豬腳分腿扣、腿節和腿蹄三種。

  • 滷肉飯

  • 牛店

  • 後院

   

 

一星期食足五晚外賣的我,久而久之會對食物胡思亂想,面對如飼料般的飯盒,不期然諗起牛肉麵、豬腳、滷肉飯、夜市、酒吧及文青的味道。碰巧佛誕有數天假期,是時候到台灣走一趟,去找一啲喺香港食十次程班長、飲廿杯貢茶也永遠找不到的味道!點解嘅?佢哋已經好有台灣風味喎?因為土地供應不足啩。講完。


富霸王
係,我係戀腳嘅,除咗辣妹腳,就係豬腳,尤其係滷水。富霸王嘅豬腳係我至愛,全因他的豬腳滷得非常入味,帶微甜而不死鹹,隻隻腿節晶瑩剔透,皮夠腍筋膜爽彈兼且沒有惱人的豬臊味,吃完咀邊黐漉漉充滿膠質,多吃幾件,過兩日皮膚充滿彈性,好過你飲collagen drink。富霸王另一名物就係滷肉飯,飯面上是滷得Q彈的豬皮+肥肉,即係豬油撈飯變奏版囉,細細碗少吃多滋味,妙品;胃納夠的話,筍絲+燙青菜亦是必吃item,青菜嫩綠爽脆鮮甜,好食到癲。PS:定價平,可以唔使睇價錢盡情吃。
地址:台北市南京東路二段115巷20號
電話:886 2 2507 1918
營業時間:11am~8pm
                  (Mon-Sat)


牛店
究竟台北有幾多間牛肉麵店?我諗連市長柯P都答唔到。但有邊間值得一試?當然係西門町人龍店「牛店」,事關牛店剛當選第一屆網路牛肉麵節十大之一,實力當然有番咁上下;最令我著迷的就是一碗賣過百港紙的極品紅燒牛肉麵,呢碗麵威力十足,層次豐富,有齊三種食法:1.清燉:清徹的湯頭滲著牛肉清香,配上爽彈麵條,味道清純。2.紅燒:招牌厚切牛展,成嚿牛扒咁厚,入口嫩到不行,一咬即化牛味超濃,配上微辣的紅燒湯頭,連麵一齊吃極之惹味,好吃得沒話說。3.乾撈:吉碗放上麵條加上自行添加的酸菜,倒些牛肉汁,下麵即成。極品紅燒限量供應,要食趁早去。PS:選用澳洲牛不是台牛,唯一瑕疵。
地址:台北市萬華區昆明街91號
電話:886 2 2389 5577
營業時間 : 1130am~3pm  5pm~830pm
                  (Tue-Sun)


後院
作為酒鬼,每次去旅行,總要蒲下酒吧,感受一下當地飲酒文化。而在台北,有威士忌博物館之稱的後院,絕對係愛威者天堂,只要一踏入門口,就會被吧台後的威士忌牆吸引著,保守估計超過400支,而幾位侍酒師除咗靚仔,從佢哋整齊嘅制服、友善嘅眼神,我完全感受到嗰分誠意,同埋……品酒精神。侍酒師Peter一眼就看穿我咀刁性格,推介一支我無法抗拒的威士忌Glenfarclas 1971,nose係澎湃的橡木、果醬香氣,入口辛辣+水果極有層次感,收結再來蜜糖+甘草,厲害!當山崎50年賣25萬元一支嘅時候,$800飲一杯四十幾歲的Glenfarclas 1971 Family Cask,算不上甚麼。 PS:侍酒師即場鑿圓冰,手法純熟,讚!
地址:台北市安和路二段23巷4號
電話:886 2 2704 7818
營業時間 :
7pm~3am (Sun-Thu)
7pm~4am (Fri-Sat)



士兵
饞咀,成日想食好嘢,卻一星期食足五日外賣飯盒嘅am730死肥仔創作總監。
電郵:springkwok@am730.com.hk

回首頁      列印

 

/104



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊