2016年12月16日

 

神戲活現 (黃秋生) - 黃秋生
資格

2015年05月14日
   

 

 呢一兩年,好奇怪,唔知點解多咗好多人討論藝術家(或藝術工作者)資格嘅問題,先係乜嘢會,然後乜嘢局,跟住又嚟個乜嘢會,好快又會滿城風雨。我嘅意思係,冇話「定義」好唔好,但係點解忽然同時出現同一情況?世事往往就係咁奇怪、咁偶然。

無論要重新釐定,抑或係剛開始定義,各團體都有各自嘅立場同原因,我只係想提出一個意見,就係當你要定立標準、資格嘅同時,就即係同時定立咗有一班人冇資格、未達標準,所定範圍大小,非常小心,非常危險,邊個有資格?邊個又冇資格?做乜你有資格我冇?邊個有權定立資格?權力點嚟?唔係話你自立一個法人團體,你就可以隨便定立。即係我依家登記一個法律研究所有限公司,我都唔可以根據十幾個會員嘅意見,定立邊個係有資格嘅律師、邊個唔係,除非你預咗呢個準則係冇認受性嘅,所以一定要先搞清楚團體嘅立場及方向,唔係真係大家攞嚟搞。

因為近年我參加嘅團體多,藝術界嘅朋友亦唔少,所以聽埋聽埋好多嘢,於是令我諗咗好多,依家同大家分享下。

藝術呢家嘢好惡搞,乜叫有資格?乜叫專業?乜嘢人先係藝術家?如果唔需要其他人認同嘅,隨便你話係就係,唔係就唔係,如果要其他人認同呢?以我所見,都係你話係就係,唔係就唔係,冇乜國際標準嘅,條界自己畫嘅,讀完藝術去做地產算唔算專業?專科畢業喎?但係做地產喎?唔係藝術喎!即係唔落場踢波嘅球員係咪球員一樣,冇學過或者俾學院踢出校,或半途離校,但係藝術又好有風格、大受歡迎,咁算唔算藝術家?有啲理論家只做文字功夫,從來唔製作、唔生產,咁係咪識藝術?大家睇,點分?你一定義,一提呢樣嘢,好似毒品咁,死得!因為藝術好難定義,好具爭議性,同時,藝術圈乜嘢奇形怪狀嘅人都有,高手如雲,低手亦如塵,七嘴八舌,掂不得也哥哥!


「神戲劇場」藝術總監,香港藝術發展局戲劇界代表,兩奪香港電影金像獎最佳男主角及最佳男配角,香港演藝學院校友會榮譽主席。

回首頁      列印

 

/64



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊