2016年12月16日

 

神戲活現 (黃秋生) - 黃秋生
散打

2015年02月26日
   

 

今期講散打,唔係打功夫嘅散打,係講下演技上嘅一啲歪論,一啲散收收嘅道理,似是而非、懶勁嘅理論,大家叫佢做「散打」都得。

(一) 入戲出唔番嚟
呢樣之前好似講過,但係講得唔係好清楚,因為我對呢種講法幾反感,而且呢種講法害人不淺、扮晒嘢,所以再講多次,講清楚啲。

通常咁講嘅都係戲行新仔,道聽塗說話有種嘢叫入戲,好神奇,入咗會出唔番嚟,好似黑洞咁好大引力,講出嚟會令人覺得佢好努力咁演戲,全錯!演戲係用演技,唔係催眠,就算催眠都係催觀眾,演得好與唔好都係催眠,好嘅就催到觀眾相信假象(make believe)、催到觀眾情緒,演得爛嘅就催到觀眾瞓著。

佢哋所講嘅入戲,其實係一種病態(當然,佢哋從來冇入過),呢種情況先要睇心理醫生。我哋演戲點演?如何創造角色?其實我哋冇可能完全變成另一個人,只可以令人相信我哋就係角色,好似老千咁呃人,大衛高柏飛會唔會以為自己真係識飛呢?一個老千扮完醫生騙人,返到屋企會唔會仲以為自己係醫生,幫老婆仔女醫病呢?演員一樣,演戲只會用到自己某些人格特徵,唔會全部,如果唔係就唔係演角色,係做自己。我哋通過觀察、模仿、分析及扮演去接近別人嘅世界,不可能全面咁進入咗另一個人,如果可以,呢啲叫做鬼上身。

咁點解又有人話入咗去出唔番嚟呢?唔係冇,不過喺香港少之又少,而且一定唔會係嗰啲話自己出唔番嚟嘅人,飲醉酒唔會話自己醉嘅。

嗰啲真係出唔番嚟嘅朋友,可能因為冇技術,或者因為突然間發神經唔用技術。喺創造過程中,冇咗一個監察自己嘅「超我」,又忽然間發現到一啲潛藏喺自己內心世界嘅陰暗面,而呢啲特質又同角色相近。從準備到創作期間,大概有半年至9個月嘅情緒、精神投入,演完之後發覺,死嘞!乜我變咗咁嘅?自己又接受唔到(演戲係一個自我了解嘅過程),行為變異,不能面對,冇修復技術,又唔求醫,呢種就真係叫出唔番嚟嘞。

我哋學演技,除咗學習進入,仲要學習退出,咁先有一個健全嘅心志,出出入入,好似和尚入定出定咁,好過癮。
原來講一種散打都講咁長,下期再續。


「神戲劇場」藝術總監,香港藝術發展局戲劇界代表,兩奪香港電影金像獎最佳男主角及最佳男配角,香港演藝學院校友會榮譽主席。

回首頁      列印

 

/56



C觀點

中原城市領先指數

廚神

旅遊